機票改期/refund討論區

1001 回覆
6 Like 35 Dislike
cheapticket.hk 等左成個幾月都沒聲氣
出返封信安慰下我都好啊 起碼知你做緊野
都唔知點聯絡 好煩
打死唔再係kiwi.com 買機票
飛機停飛仲可能買機票
上次打中文好快有人聽 唔洗等九年
我間agent直頭執咗粒
Emirate 話只可以加錢改日期
仲要出票淨出到三百三十日內

我仲要係飛英國
點飛到
咁多位買左qatar refund 巴打
你地幾時飛
refund 洗唔洗收charge
我6月飛 打上去問 佢話要390usd
我兩次應該係香港人無咩口音
英文打過一次唔想再打 中東英文聽到忟 問佢又唔識比反應 不停咁sorry sorry hello hello 痴線
呢排個個都cancel trip,有退酒店嘅退機票嘅退套票嘅。永安旅遊不單止因為剋扣手續費$1000而比議員跟進,而且近來仲好多人po話等極都等唔到退款。

甚至,好多苦主反映話永安表示退機票同套票需要等4-6個月。

好危險!

信用卡公司提供120日帳目爭議(chargeback)保障,係由貨品或服務無法提供當日計起。永安話要等4-6個月,就剛剛好長過呢段期限,到時如果佢冇退錢,銀行都幫唔到你。

我上各大旅行社facebook睇過,間間都冇出現咁嘅問題,係得永安一間要等幾個月甚至半年。情況令我諗起2018年Zuji話「網站暫時關閉」,退款要一排咁,最終就係清盤,遲左action嘅顧客拎唔到退款。

所以,機票酒店套票等等咁大筆錢最好保障自己,盡快聯絡銀行做chargeback。大家可以向銀行提出帳項爭議,reason係service not rendered,銀行職員會話你知一般要賬單日60日內提出,但唔緊要,你要同佢講返,service not provided係由service無法提供當日起計120日內提出,叫職員向相關部門申請即可。但記得120日係visa/master個deadline,一定要提早最少兩個禮拜比銀行幫你準備文件同提交資料。Visa/Master調查後6-8個禮拜就會退款。
報告返,hk airline 官網買機票
3月6 禁refund
5月2 收到refund
電話禁極刀
想問有冇人係gotogate 訂
冇哂聲氣 本來4月英國番香港
唔知點退or改好
執笠前攞得返錢當贏
BA Cancel左其中一程所以有full refund
Agent剩係收每人50手續費
好好彩
我永安等咗個半月就退錢lu,開頭都同我講要4-6個月
我諗佢講4-6個月係因為驚自己冧檔退唔切啫
不過唔知再退落去會唔會退到佢清盤
有冇留低佢哋個staff id
廢事佢哋反口之後
泰航官網申請改期一路無人覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞