機票改期/refund討論區

1001 回覆
6 Like 35 Dislike
我一月嗰陣取消過一次要收手續費,嗰陣仲未有得 refund 。
今次就反正都要改期。
有得 refund 即係可能佢根本就無 schedule 到出機。
Emirates又出左新terms 好似6月底出發既機票可以唔洗補差價改時間同地點
邊度講
呢間嘢真係痴線
呢個都尚算可接受,同一地區都改得,唔駛補差價你仲可以揀d熱門日子去,不過唔知會唔會話有quota。但係最大問題係都唔知武肺幾時先完到

Btw, 其實d terms可以買完先任佢改既咩
我想講我今日被通知班機cancel左。然後agent話得voucher 或轉機票。有冇巴打相同情況但成功拎到full refund? 我係上年年尾book今年4月中去印尼,搭印尼航空😭
應該係講係6月或之前出發,都可以任改之後既時間,但係唔知最遲可以改到幾時
改唔到
你去申請voucher 到有option 比你refund,你未用過張機票可以要戎refund
佢下面仲有句係話跟fare rules refund喎。雖然我唔知伤會唔會咁好照full refund比你
我張機票係saver
佢個refund應該退tax only
仲有款係special 先non refundable , saver 都可以refund,但好貴手續費
講左暫時唔收no show fee, 咁你話佢會唔會full refund係你咁唔好彩買左張special 就真係無refund
其實你上網查下佢地出票條款,睇下搵唔搵到理由嘈佢地。另外我見fb有人講EC261,飛歐洲可能有用。
最大問題係,出左票都仲可以任佢地搬龍門咁9既咩,唔知搵消委會有無用
雖然我係搵agent book 5月中飛歐洲,但係上Emirates個網查翻個booking,4班機既資料得翻一型,另外個3班直頭無左,咁係代表已經cancel左?Emirates又無出過任何通知
打左幾多次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞