機票改期/refund討論區

1001 回覆
6 Like 35 Dislike
2月尾買左4/30 UO831 5/5 UO830
依家去程cancel 左
上網試過改8月暑假0機位焗住Refund
但係回程班機無取消
申請個時又淨係click 到去程班機
回程個欄無位比我click
佢唔會退單程比我咁仆街掛
雖然本來就係平機票
其實我呢一刻都唔知信邊個好

我聽番hotline同睇twitter Emirates Support就話要跟cancellation rules

但我見到樓上有巴打貼出黎emirates比agency 嘅advice又無mention 過cancellation rules,都係寫full refund

老實講,佢啲hotline質素好參差,好多refund嘅問題佢都答唔到你,我懷疑佢都係睇左個FAQ同emirates 官網答你問題,姐係佢地唔知頭唔知路
nonrefundable ticket?
歐盟條例好似一定要退錢
除非你國家有相關條例,唔係都係硬食
彈出彈入
不如send email問?起碼到時有白紙黑字做證據
唔洗口同鼻拗
你講得啱,個hotline都有話要apply voucher就快,如果唔係遲啲又轉policy。可以睇到Emirates真係成日一時一樣。佢轉頭改左佢個interpretation咪仆街

所以都係一定要有白字黑字先,打hotline永遠唔係好穩陣
有冇人喺國泰官網買,submit左refund 又已經成功退左錢?
如果飛到咁點算,要係日本隔離14日喎
ANA之前未要隔離14日又無取消機都可以俾你免費cancel
召集air asia苦主
5月份機票冇得退錢 剩係可以放落credit account/改前
改期仲要31/10前去CLS
有冇人早兩星期係qatar 申請左refund, 到而家都仲未收到confirmation email?
上次睇佢網站update,轉咗refund要打去apply
有冇人用左asia miles 換左6月機票?
依家通知仲係講緊31/5前...仲等緊update news..
已經唔想飛了
有呀 6月中 仲換埋酒店同旅遊體驗
等緊佢公布
有D淆佢會焗我地飛..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞