[26]考緊26?你問我答!(5)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
我又有問題
https://www.youtube.com/watch?v=GDKZ_XoZSpU&t=510s

好似片中咁,中線比部巴士頂住,應該點做

1.係未本身就算綠燈都唔應該開車,等部巴士前到夠位比自己入到中線

2.假設而家開左車,係路口到,咁係路口停低又好似太危險,應該係路口CUT右線
https://youtu.be/GDKZ_XoZSpU?t=935

哩個先係

不過我覺我我1講既唔好開車住其實好難做到,點估到再出面有部巴士頂咁耐
我成日落波都會chok下chok下又會突然好似急停咁
點算我月尾考
定係因為我手殘極力子同油門控制不當
巴打絲打你地平時落波次序係點
我知啊 但係我落波做得唔係咁好 其他都冇乜問題
擺哂尾咁停
因為唔想落雨考26,冬天又怕凍
想用26代步,46番學要搵位泊好煩
同埋有兩個師兄叫我去香港仔考,我仲諗緊報邊間好
下星期 上第一堂強制試堂
有乜要準備
解決降波唔順: 半離合耐2秒先慢慢放。 但記得半離合都要輕輕補油要有引擎聲 不要被考官誤會你空波滑行。
唔該巴打 我應該係成日都太快放個極力子
頭盔手套長褲
然後好好享受第一次揸26如果冇喺其他地方試過既話
你想用26代步,但又話怕凍,即係你考完冬天唔揸?
其實巴打,你考得26有啲嘢要預埋,反而你襯學車時間去感受下呢啲體驗仲好
btw, 考期冇得預,你一定要pass咗老強先知路試期
正常應該pass完就去排路試
我覺得呢個情況,起步慢啲,擰頭擰慢啲,如果起咗步架巴士仲係到,唯有一起步完就做cut線動作
信考官會睇當時情況嘅
26始終方便同易養,但其實報邊間有冇咩大分別
睇下你想要時間快啲定考嗰條路線易啲
新觀就快啲, 但路線考天光道, 冇私家8字
其他3間駕院就慢, 有私家8字, 路線係易少少少 (當然都要配合其他因素)
你出去搵師傅教, 得銅鑼灣 / 天光道2個考場你揀
上完第一堂之後 覺得跟唔上個進度
下個月尾考強制 冇咩信心
正常,第一堂唔少人都係咁
放心啦,其實強制好易,合格率好高,上完3堂補返兩三堂無理由唔得
想問強制補鐘流程係點
係唔係用APP買完堂, 之後到想練個時間就入駕院拎車, 之後自己渣入強制試場練就得?
我記得個阿SIR同我講唔好預約, 到時WALK IN最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞