[26]考緊26?你問我答!(5)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
我唔係全程定油,但手油要定d咁解姐,右轉個下我定油過,幻想8字有條中線,部車過到條線咁上下你覺得夠力過就收油落斜,左轉上斜時,我會車開始過中線就右手開始比個油定住,轉到開始變上斜左右就慢慢鬆brake咁,左轉咁會比較穩陣,左轉我有另一種方法係用落斜個力轉哂過灣先比油,但咁樣落斜車車速要較快,我覺得難學d記住無車速一定會跌車,由其轉緊斜灣,有時大油左救車你識用視線繼續轉我覺得都未去到會撞,我自己經驗係咁。
多謝師兄分享,祝你遲啲考路試1take pass
多謝分享 想知你take3次總共洗咗幾錢?
有無人好似我咁定brake控油門
我打8字除左起步其餘時間都踩實尾brake
咁樣油門控得唔好架車都唔會突然標前
咁樣做嗰官冇剔你? 師傅講過唔可以長踩brake去打8字
我跟街師父佢咁教
可能見我油門控得唔好
駕院唔咁做可能因為考試車同練習車差好遠
練習車我可以踩到底拖住去
考試車太好收只敢踩一半
最後考8字無細剔,出街緊張落右腳收左皮
唔係係嗰官見你落咗右腳就剔你嚴重,其他都冇所謂唔剔就算
你上斜有冇踩brake先,如果冇就唔算長踩
溫馨提示:駕院練習車同考試車真係差好撚遠
練習車輕踩就可以輕鬆落一波
考試車踩唔夠力會落左空波
試車唔啱feel記住一定要換返練開部車
我係長踩
上斜可能會放鬆少少但都會著brake燈
考官既然比得我出街咁姐係無大問題
係喎,唔記得你係元駕添
而家諗住點
其實想排天光道快期
呢兩日不停睇片認路
但又有人話快期好少而且好講運氣
加上運吉仲未開返快期

8字係得既,出街就唔得
成日望鏡搞到成日無行直線
同埋講中左,轉灣線道要留意
你望鏡好用力? 正常唔應該郁埋架車,放鬆啲
轉彎位置好蝦人,所以點解有時話要行死左線/右線係方便轉彎睇位
驚望鏡動作太細,考官睇唔到睇黎要多d望番遠
陣間補兩節先走,好鬼攰
動作大唔代表要用好大力
練下
可能膊頭唔放鬆,頂沙田落緊雨
落雨練8字lv lv 爆升
強制 符碌…pass左 改左考期一個月後…無補鐘
考前試車 :1次死火、練衝燈急剎…重dum又擺尾

到考時…特意渣慢d!第二個圈落一波停車…死火(諗住重考都要排到11月)
跟住做埋衝燈個part…第一次衝唔著

之後排到路試期…真係要補多d鐘
係間房等拎成績> 諗住去隔離排重考 > 拎住行出門口 > 望到畫左 pass個格 ??>
路試會補多d鐘
強制試其實真係好流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞