[26]考緊26?你問我答!(5)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
我會 先打燈 等後車有準備
再望鏡擰頭
無車先轉線
1. 慢慢落 除非行行下比人硬Cut要急停 先直踩落波
2. 2/3波 唔俾油 慢慢碌過去 再續格落3-2-1/2-1
唔該晒兩位巴打
跟駕院學電單車好多時都係自己練,好多細節都唔清楚

另外我仲想問下如果有的士佬嫌我行得慢同線抽頭過我
我見到佢想過我,但我應該點做?
保持行中間慢駛
慢駛同時靠左少少讓佢過
定係直頭要停車
唔該晒
睇下咩情況
假設你行正線 佢抽過對頭線過你
我會唔俾油 慢車咁碌 車速唔快就唔使刻意落Brake

如果係雙行線 兩邊泊左車 你又預備做死車爬頭
你打燈望鏡 見佢打曬燈預備抽就停比佢抽先
你停定等佢過咗你 你先做返打燈望鏡擰頭Cut

我都係駕院自練 你有無46牌?我覺得考試模式大同小異利申 上個月 1 take pass
A,如果情況許可 打左燈向左慢駛 比佢過
B, 行反條線既右少少 預防比車硬cut你

考路試就長期靠右行駛 預防的士佬/南亞panda會硬cut你
無用定油打8字練極都唔係幾穩定,聽日仲係唔穩定試雨用下用定油先
唔該巴打
我有46牌啊但係已經唔記得晒啲嘢
唔該巴打
A咁樣,靠左慢駛應該唔駛再做打燈望鏡另頭動作?

最慘係我自己練嘅時候,啲的士佬直頭係左邊硬cut
最好做埋動作 廢事養成習慣
幾多條行車線? 甘cut好危險
我二月初經KC報新觀強制
而家都過咗一個月,但仲係冇聲氣嘅
其實我係等電話定等信?
新手上左第一日強制 有野唔明
比油起步係鬆開小小極力子先比油定比定油先鬆極力子
同埋比油個陣即使我hold住左隻手同一位置比油 但係都越比越大油 引擎越黎越大聲 一大聲我就淆
搞到架車chok下chok下 做唔到定速咁行
點樣可以改善
新手上左第一日強制 有野唔明
比油起步係鬆開小小極力子先比油定比定油先鬆極力子

同埋比油個陣即使我hold住左隻手同一位置比油 但係都越比越大油 引擎越黎越大聲 一大聲我就淆

搞到架車chok下chok下 做唔到定速咁行
點樣可以改善
你隻右手唔識放鬆 引擎大聲係你右手扭多左呼大油
試下摙住極力子/空波 練下隻右手
其實幅度好細已經比緊油
練到好柔順咁比油為止(引擎無叫)
其實都幫緊你後面8字
因為8字都要定少少油 個幅度都係唔大

1波行車一定Chok架啦 練好右手就無咁Chok
學車果陣行車最起碼2波先無咁Chok
比人瘋狂連cut兩線,怡城坊沙田圍路落橋位真係要好小心,又要讓人cut,唔可以太快。同埋發現轉番入插跪杆街左線真係好多死車,一轉完入左線死車就係正前面,今日前面又有學van頂住,右邊兩部的士,最後係死車前停低再cut右線,考試應該肥左。其實用右線轉右會唔會安全d
想而家報李健等考期會唔會等到2046
新觀駕
點計都仲係佢最快
依家報名有無減價 ?
運輸署出到期?放假狗衝去報
2月尾報左
仲未有電話
大家有無啲九龍學牌練車group介紹下?
見好多都只係開下飯團, 或者去8仔/大清咁, 無咩真係出黎練下車
上年肥咗大球場,啱啱扚起心肝報返沙駕,排到十月中
係咪我眼殘 新觀駕個網冇寫價錢嘅
7個月算快了
網上登記個到有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞