[26]考緊26?你問我答!(5)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
3月25天光道 3月22 24先練車應該都夠既
我覺得係1
2 既話驚太接近物件肥
1 我會收慢少少多d時間做決定
1既話應該未過十字路口就望定右線多唔多車
天光道都有幾個2合1,你講緊邊度?
上面條片果道
常盛街同石鼓街交界
行緊常盛向Wa Ying college 方向
即係行嘉齡線。
你打完8字轉右上燈口用2波慢上唔駛急。好多時去到頂都黃燈,停車。望住皓畋路口左轉出,無記錯轉燈次序係石鼓街先到常盛街,咁正常你轉出去唔會有車係右邊出現。 當然你要留意跟你係石鼓街既車會唔會轉彎後抽頭過你。

記得2合1係要做過線動作既。
常興線呀ching
咁呀,望遠的,做好準備⋯
沙駕好多人練車…考場練習場都要排隊
尋日3點半~同岩岩12點半,考場都係排8至9個人到
阿sir話哩排都係咁多人
有得你練算好
最近有日7點半去話臨時唔比車你租
見太多人無練到排
3點考…一個月無掂過車
如果平日晏晝呢?
ff too much
我既做法係
停燈位果時望下右線直去多唔多車
多車就慢車比D車去晒先 / 見有空間就比油去 (判斷力)
如果係排第1過燈 就比D油快上2波比油衝過去
總之擰多D頭 望清楚
平日晏晝可能會接強制試, 你會冇得入場
如果星期五 / 六就可能強制班BOOK咗黎用 <-- 不過你識預時間就強制班最後2粒鐘先會用
有時平日夜晚都好多人的, 自己撞下彩數
聽日上第一堂路試想問除咗記熟條線之外有冇咩準備 過完老強成3個月冇揸過 好驚

同埋上到3波前面停 係咪收油直接落到1波 腳制慢慢停 最後極力前後制一齊拉
第一堂盡記, 冇乜嘢做跟住師傅行
要逐下逐下踩, 唔可以連踩落波
逐下係指拉制>落波>放制>再拉制>落波?

同埋係咪唔好做補油動作
以考試黎講係, 俾官捉到你連踩落波會剔, 係駕院師傅講嘅
8字唔洗咁大壓力,我路試堂完全打唔撚到
如果燈位紅燈停緊,本身停哂,跟住前車開前,變左同佢兩三個私家車車位,我洗唔洗開車行前d
要啦...一陣間有啲職業司機會ZIP 入黎, 你仲弊
好,驚成日停車開車會細TIck
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞