[26]考緊26?你問我答!(5)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
我都一樣,睇返我算好彩,舊年:
1月23去報觀駕強制,
2月尾有堂,
3月尾考強制肥左,
5月頭再考pass,
8月報新觀駕,比左10月考期,
9月上導師堂,練唔切,改去11月頭,
11月頭攪掂

如果遲一年報,比我可能縮沙算數
而家學校停課,又無人學車,嗰頭好靜無乜嘢操到。

最多係練8字
痴線快咁多
想問有冇本身4月頭考嘅師兄 收唔收到call幾時有期
限聚令延長14日,幾時先有補考
23號老強 仲轉登請多人日假諗住操下
上左強制第一堂,仲未識定油,請問有咩秘訣
明明覺得自己已經扭左一格但轉數又唔上,大力少少又衝前去
有諗過係咪手套太厚所以冇咩感覺,阿sir話我應該太過緊張同速度感唔夠
唉.....覺得自己好廢
個人感覺轉彎、打八字定油用2波定好似輕鬆啲

1波個油門太sensitive、扭力又大,油門控制得唔好嘅話扭少少就好chok跑晒馬仔咁
唔該巴打
我下堂試下先,臨走同阿sir傾左一陣,佢話放鬆啲玩多啲就熟。
我問佢下堂會唔會追唔上進度,佢話都唔會既,好多人都係咁
上完3堂之後模擬都比啊sir寫油門稍欠穩定,好正常,輕鬆d,當玩咁
手腕要鬆,唔好硬晒。憑感覺聽聲,唔好望錶
2波打8字,最怕慢速落斜時收得太慢唔夠轉數死火,但拖去1波又會令到架車標去。除非好熟。
扭油唔使多,量角器度,你預扭5至10度,已經好大油。同埋隻手放的位置好有關係
下堂再努力d先得,尋晚成晚訓唔到羅羅攣,手臂同大脾d肌肉又酸痛,終於明白到之前好多師兄話想放棄既原因
厚皮手套係會影響判斷,用返勞工先
收到,我收工去買多對薄D既手套下堂去試下先
勞工手套我嫌跣手,你可以去五金舖買3M的防滑手套,不過要買細一個碼,例如你戴大碼就買中碼,咁樣fit身啲,手感好啲。三十元對。
勞工得啦錢多咩,唔帶都得其實
諗返強制嗰幾堂唔算辛苦,可能你少運動令到你倦。
之後操車,尤其是4月至11月之間你會仲辛苦。呢個係26的特色。
我都少運動,上堂前做些熱身,尤其是大脾。
膊頭,手踭要放鬆去揸,睇多啲網上講考牌的片,好多技巧你要試過和領會的。
好的,我去搵搵先
尋日太緊張,我學完都諗左一陣做咩唔除手套試下
大把時間後悔,學車係一個好長既過程
都係咁學姐 都係靠自己多
大家好好享受吓學車嘅階段

揸咗46幾年嘅我已經揸到滑晒啞,有時喺馬路揸快啲都無咩感覺。反而當初學車喺學校揸十幾、喺街揸四十幾嘅時候,個樂趣仲大過依家揸車。所以依家我都幾enjoy學26嘅階段,係衰在無得考
同埋我錯在冇用腳brake,我太緊張部車太快就用前brake
我岩岩睇台灣人考重機,我見佢都係得千零二千轉,好少大油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞