[罪大滔天]Sony Xperia集中討論區[42]

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
出咗先喇,狗衝好易炸死
sony又唔知做乜鳩唔俾人up介紹片,我連隻紫色係點紫法都未肯定到
睇實物好過喇
次次隻色都呃到相機
等到佛誕都未有
dummy都冇部睇下,垃圾
雖然屌柒過部X1
但係見到X1ii又有少少心動
x1有咩唔好
我就講下部Xperia 1

D料就越用越差,喇瑞典廠變台灣神盾
個指紋認唔認到好睇佢心情

個相機仲勁,咁撚多年影完相都係lag一lag,即睇由一開頭至少7-8秒,升級完變4-5秒,
冇手動夜間mode,得一個全自動好暗先會開既自動夜間mode
由轉完圈到出相應該都有10-15秒,你試下搞部機一定死app
我就話好彩就住部機未試過出綠相,但呢到大把人試過

個白痴auto hdr咁多年都冇改一樣咁難自己開到

屌撚完都要讚下
Xperia 1相片質素色水係咁多年黎Xperia 最好亦好啱我口味

讀卡器萬年30r 20w

電就咁多年都係3千零點解唔比多d?
用就一定唔夠一日用要中間叉一叉
Xperia 1呢代終於肯加快叉電速度,實際最高15w
係好過以前10~11w既

芒係靚既,細節係高
但hdr係廢既,得youtube先會激發到正常hdr mode
你自己放hdr片入去睇同Netflix 都係用唔到,會同正常睇片一樣光度

手動光度最高得400nit,自動激發下先會最高上600nit
但個自動光度又鳩下鳩下咁,唔係為左陽光下為左睇清楚係唔會開
平時自然400nit室內睇片拉到盡勉強夠用

系統
好聽講就係原生,實際比原生更原生
舊機升級版本後既新功能都唔比,升完同冇升冇分別
自家好用既app又cut撚曬都唔知做乜撚野

一出即買7k賣完贈品=6k
以6k黎講咁既水準真係唔合格
3k既話可以一戰

真係要換可以等下xperia 1m2,唔係你換完xperia 1會同我一樣又換返iphone
個人認為呢部先係完成品xperia 1
暫時睇部落硬件上fix曬xperia 1既缺點
軟件部分可以等出左先再睇下

走喇支那豬,又話永不用sony
說好的骨氣呢
你望下xperia 1/5個價格走勢就知
睇完好驚
iphone 11開始,我真係搵唔到android優點
純粹見1m2似返以前z2,念下舊
試清楚先好入手
唔係會炸死
又要我重覆post

Xperia 1 個陣定價949歐元
香港開6998

Xperia 1m2 定價1199歐元呀

預計香港定價8999左右、可能開個開心價7999
PPT手機廠
https://androidnext.info/?p=2565
Xperia 1 II released early after the end of March, 4G models also exist
一睇到標題當堂嚇一跳 原來得啖笑 譯得唔好
香港會出4G版?
完全無提過會有4G版
但係SONY MOBILE TW尋日出Post
【Built for speed 為速度而生 ∣ Xperia 1 II】

✌全球首創最快20fps AF/AE高速連拍。
✌高速5G傳輸。
✌搭載專為Xperia 1 II 調校的ZEISS蔡司鏡頭,再加上ZEISS T* Coating增透及抗反射塗層鍍膜。
✌搭載全新三鏡頭相機,16mm、24mm、70mm三種焦段結合領先業界的Sony Alpha技術。
✌「即時眼部追蹤對焦」功能可高速追蹤對焦人眼,現更加入動物眼追蹤功能。
✌專業模式 - Xperia 1 II 擁有與Alpha相機近似的使用介面,提供更多手動設定包含ISO、快門速度和更多專業功能。
✌Cinema Pro再進化!支援2K 120fps 10 bit HDR電影級高格率拍攝,亦可選擇24/25/30/60fps錄製Cinematic 21:9 4K HDR影片。新增Touch AF觸控自動對焦、手動測光、與白平衡調整。Sony獨特的智慧風切聲過濾技術。
✌Xperia 1 II搭載4,000mAh大容量電池,快速充電可以30分鐘即可充電高達50%,支援Qi快速無線充電功能以及獨家電池技術。
✌6.5吋 21:9 CinemaWide 4K HDR OLED螢幕搭配導演模式Creator mode(powered by CineAlta),呈現前所未見的精準色彩。
✌Dolby Atmos®杜比全景聲音效、360 Reality Audio實境音效、DSEE Ultimate數位還原技術。
✌電源鍵結合指紋辨識功能∣3.5mm音源耳機孔回歸。
✌Xperia 1 II 共有黑、白、紫三種手機顏色選擇,台灣預計將於2020年春末,配合台灣電信業者推出5G 服務時於台灣市場推出。

#Xperia1II #5G #20FPS連拍 #Speed #ZEISS #Alpha

咁香港有排都未有5g plan 咁部機會唔會提早出?
香港好似年中前會開5g
部x1 企到好硬
豐澤都仲做緊5099

所以x1 mk2 真係唔等 . 部xzp半死中
只係唔知呢部x1 mk2 影相仲會唔會油畫化 , xzp油到仆街爭d頂唔順出iphone 11pro ... 好彩iphone冇左指紋鎖 , 唔係已經出左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞