[罪大滔天]Sony Xperia集中討論區[42]

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
終於換左張衛訊貼
感覺新機一樣
可以再戰一年等mk3
近排多左打機
間唔中會 hang 左畫面要 restart 部機 (x5)
係咪唔夠 ram?
Xperia 1 ▶️ iphone 11 pro ▶️ Xperia 1 ii
應該會比條女屌死
我用咗遊戲增強器打機就會hang機
唔用就未試過有事,聽聞更新後會fix
明明係賣點之一攪到咁真係好失敗
巴打係唔係入左S20U咩?
等撚到2046, 今年想轉會等NOTE20

SONY年年都雷聲大............
用緊IPHONE又轉會? 唔會好麻煩咩?
係呀
S20u相機對焦伏撚到
相又唔見得好
機身又膠
可以將玻璃整做膠感係一種學問
巴打成日轉機? S20U點, 我係唔LIKE圓邊機, 所以冇入手.

NOTE系列方型先合心水

X1 MARK II 其實唔差, 不過MON仲係6.5"偏細了少少. CAM得12MP好似少左D, 雖然像素唔=一切. 如果有1/1.4" 12MP就好
S20系列機身顏色好差, S20U得黑, 灰, 連白色都冇

上年NOTE 10隻幻白幾靚
成個s20系列色都勁柒
唔係呀,Xperia 1 用咗 9 個月零 14 日就換咗 S20 Ultra

圓定方我又唔太介意嘅,不過用咗幾日,其實 Xperia 1 都幾乎輸晒,S20 Ultra 好多嘢都好過佢快過佢,係相機呢方面有待改善。夜景各有輸贏,Xperia 1 細節多啲但係整體偏暗,而 S20 Ultra 就塗抹多咗,但係影出嚟係接近肉眼見嘅環境

高像素唔係一定好嘅,細 pixel size 先係問題,唔係個個場景都啱用 9 合 1,拍片基本上係唔 work,一定係要靠大 pixel size,夜晚拍片 Xperia 1 雖然都係暗少少,但係都係清過 S20 Ultra
不過用咗幾日,其實 Xperia 1 都幾乎輸晒,S20 Ultra 好多嘢都好過佢快過佢------>呢個真係重點

不過我NOTE 2之後都冇用過SAMSUNG, 想問SAMSUNG有咩好過XPERIA?
9合1有咩缺點, 合完都有12MP, 影夜景唔係好好嗎? 拍片是咪唔可以用9合1?
不論係流暢度、觸控反應、影相介面、喇叭,呢啲都贏晒,仲未計可以裝 Good Lock 改埋系統介面,呢方面 Sony 真係完全做唔到。
影相係得嘅,拍片就唔知,因為拍片拍出嚟唔夠 Sony 清,本來想擺相上嚟,不過呢度 upload 有壓縮
Xperia 5 舊電 夠唔夠洗 想買返部
我嗰部都係咁 係咁彈
拍片同影相正正相反
拍片做pixel binning 係會差左
拍片最好就用岩岩好像素(MP)CMOS
eg 4K: 8-12MP, 6K:24MP ,8K:33MP
做到full cmos readout最緊要
你可以不停加大個cmos size ,但唔應該用高像素
所以你見Sony A7S 拍片機 會降左落去12MP cmos
(Cmos size 無細到,只係減低像素)
為左提算低光拍片能力(pixel size大左,吸光勁左)

拍片除非做oversampling (例如拍6K出4K咁)
好像Sony Alpha 無反咁 ,先會令條片靚左details多左
以手機能力,應該未做到

所以今年 S20,20+ 4K 拍片應該係強過S20U
S20U 主打影相 S20 20+就影相拍片平均d
你同我都好似比任何泛+分身係咁負皮
照正常黎講拍片+影相都用到2.4um
不過三星今次未tune好粒野
應該都係
點解要負皮呢?Sony 唔係一定冇缺點㗎
條撚屌係咁入唔同post挑機
應該就快比d人block曬
兩張圖都係喺片度直接 cap 出嚟,估下

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞