[罪大滔天]Sony Xperia集中討論區[42]

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
e價錢2017年一篇文章講嘅
咁如果講成 Sony 嘅 RAM 分配做得唔好呢?
三星幾多都唔夠,手機台都有人証實咗啦,pixel同他接原生ROM嘅手機,一般用RAM最高峰係最多5GB ,6GB根本都啱啱夠用,多出嚟先唔講多食唔食電,但你都用唔到去其他用途,多出嚟係用嚟自我感覺良好咋。無其他
如果啱啱夠用,咁點解會出現 reload 或者自己 kill app 嘅情況呢?唔係所有嘢都預到啱啱好就夠
咪應佢等佢單機喇
但又你證實到俾多咗你你肯定都唔會reload同會kill app ?
你嘥氣,你遇到難題只會罵,但唔想吓點解會咁嘅原因
條撚屌係咁講5g無用,ram多無用,相機升級係擠多咗啲多舊魚/雷聲大雨點小嘅功能,冇人電話用幾年

最後話我唔講道理唔夠佢講
有最好最新既緊係裝鳩哂入去啦,唔係學咩人出旗艦機
咁細部機可以放倒幾多ram,幾勁既cpu,最勁既相機,放倒咩就放咩啦,夠用就唔洗換電話啦,一部用五六年,換電池就算啦
如果出一部機係雙cpu或好似server咁4cpu,仲支援埋virtualization,比我開埋vm裝windows,插條線就可以當電腦用,我即買
依個世界無夠用
咁佢解釋唔到點解 RAM 啱啱好夠用又會 reload / kill app 嘛
多出嚟嘅 RAM 咪可以開多 N+1 個 app,或者每個 app 分多啲 RAM,咁 reload / 被 kill 嘅機會咪大幅降低囉
只能夠講 Sony kill app 機制同埋多工處理做得唔好
5G有用,南韓5G用戶上咗船之後就唔會屌曬你老母咁出新聞啦

NSA 5G? 等SA嘅5G先最有用…

你嚟規格控無理由唔知5G NSA同SA之間嘅分別啊?
RAM用存乜用?多咗出嚟可以改去其他用途上?係嘅幾多都都受。

S20u個108MP影相質素,我唔洗同你拗啦,你自己都睇到啦…
但你厭佢,唔用方法去check點解?你鬧得多會好返?
依家1 同 5 賣一樣價錢係咪1最好
上代好似5粒電長氣d?
今代未知5粒電幾大,難講
我見D人話1好食電,依家都仲係
等多大半個月啦,新機一出 又跌價
但你哋唔係話5月先開賣
試下去 setting > 電池 > 電池優化
將成日要backgound用嘅app取消優化。
我用one plus android 9, 唔肯定sony有冇。
我試下,Sony 叫省電功能

可能跟機唔送21W PD Charger
新機咁快出咩
我諗住買5,唔買1
點解呢
1 有4K MON 電多少少 有960fps 其他都一樣
一樣價錢我會揀1
因為佢4K mon其實都幾食電,多個少少電都未必cover到,我自己寧願電襟用啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞