隱形眼鏡contact lens 交流區

1001 回覆
16 Like 5 Dislike
第一次配係咪要去眼鏡舖好啲
唔識戴一定要驗眼加教學識戴先好
自學?戴唔到還好 戴到除唔到最慘
如果唔係我相熟眼科醫生都接唔到唔識除搞到角膜受損既case
之後先再出去買啦咁
最緊要第一次驗眼
之後買行貨咩事都有保養
自己比較價錢質素健康各方面風險

網上唔一定平
一兩盒佢一定唔包郵
買完套裝加深左度數變垃圾起Caroulsell 賣大有人在
嘩 屌你我化妝啟蒙就係佢
之前第一次帶con反而係帶就用成一個鐘,除就真係幾秒就得
真係睇人
正常真係除容易
但問題係唔覺意戴到但唔識除就pk
第一次配唔慳得錢,你去到會Check哂度數,
同埋最重要嘅弧度

正常都會問你係有冇戴過,冇就同佢講第一次戴,佢就會教你點戴點除,唔得會教到得為止

有時會比對試戴你,一係戴埋走一係第二日戴返幾個鐘先,中途唔舒服記得返去講

戴熟之後就到自由發揮嘅時候
我一隻眼一個鐘
其實眼鏡鋪通常都不另好驗眼費🙈
計哂落售價到
如果同你講博士倫day
單一盒賣你70元盒咁又點計落個售價度😂負驗眼費?
硬係覺得旺角買con d鋪頭信唔過
One day con戴過acuvue 博士 cooper vision freshkon 同不知名台灣牌子 最後留低左freshkon 一直keep住買 不過最近都唔係好舒服 想轉

Color con one day試過olens番唔到轉頭 又靚又自然又舒服
同埋好肯定one day香港平過韓國

同意最右好乾,吉到仆街
究竟咩原因我帶韓國con會覺得好吉? 日本con反而OK
Skin beige 同skin grege
效果如何?
咁兩盒個量又多番啫🙈🙈🙈
邊隻con要20元 頂盡未16元日🙈
仲諗住試revia
知你好平啦,真係一街都係賣70再講啦
一樣呀,兩邊度數唔同,仲要差勁遠,次次配都要打孖嚟

上次去LC配收我780
懶西,就算買埋ao sept唔洗用自己對手洗con都仍然嫌煩,鐘意day con即棄,擺落con盒,唧洗con水動作都慳返

但月con真係多款,所以忍唔住買咗啲,但因為懶所以好多未開或者戴一兩次就完

小直徑自然款推介olens spanish gray,著色仲細過你粒眼珠,用返你自己隻眼做邊界我自己戴得好舒服,仲舒服過透明lenscrafter,可以完全取代透明con了,仲靚係有時由個盒拎隻con出嚟有啲難,有次仲整爛埋要即dum(直接倒落隻手應該會解決到)

我自己鐘意清透,最憎大黑圈,實色,et眼,所以覺得韓con好正喺日本買咗luna natrual但未有機會試

olens russian velvet gray都鐘意,戴得依啲色一定會化妝,咁就好睇

blossom 3con gray我好失望,見啲灰紋咁靚,但上眼完全睇唔到嘅,變咗我唔鐘意嘅大黑眼,要畀光照先隱約見到啲紋

lenstown買咗幾款daycon,lighly系列,暫時試咗lily同fancy,大致舒適,戴成日一定有紅根(我戴咩con都係咁)

lenstown lighly lily gray 1day
比我想像中自然,上眼唔多覺有圖嘅藍tone,係有層白白地嘅迷霧圍住眼珠,開頭有啲失望,但睇耐咗都唔錯,對我嚟講係自然氣質款

lenstown lighly fantasy 1day, 我又係揀gray同圖差唔多效果,亮眼藍灰con
續樓上,fantasy仲有帶少少金黃圈,加強highlight效果,但唔突兀嘅,當然要化妝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞