隱形眼鏡contact lens 交流區

1001 回覆
16 Like 5 Dislike
想問下深散光係咪同color con無緣
幾深先
市場上one day 都有125散
專serve大陸西
黑local面,接埋啦
2百幾所以永遠只可以戴透明
個網仲有殘體
我仲成日係個到買tim
咁有乜信得過的網介紹?
戴隱形眼鏡別拿自己的眼睛當實驗品:隱眼度數自行換算、不知道弧度、沒有定期檢查

許多對於選配隱形眼鏡存在錯誤迷思,例如買隱形眼鏡只憑記憶中的度數,較少有定期檢查的習慣,清楚了解眼睛近視度數是否加深、眼球弧度扁平或陡凸等。因此出現配戴不適的狀況時,不少人常拿眼睛當實驗品,常自行更換隱形眼鏡的廠牌或度數,而非諮詢專業驗光人員協助,常是出了問題才趕緊求助眼科醫師。

買衣服、鞋子會試穿,買最貼近你靈魂之窗的隱形眼鏡當然一定要試戴
廖思婷透露,在美國購買隱形眼鏡一定要經過專業人員的驗光檢查,包括近視及散光度數、眼球弧度、鏡片大小直徑、淚腺分泌情形等,因隱形眼鏡驗配就跟買衣服一樣,弧度大小如同衣服尺寸,身材嬌小的人穿到大號衣服會不合身、體型壯碩的人穿到太小衣服也會覺得束縛不舒服,加上鏡片材質、透氣度等因素都會影響眼睛整天的舒適度,因此驗光人員會先詢問民眾需求與使用目的,並經過儀器精準驗光、專業推薦、現場試戴評估、後續追蹤,落實專業驗配5步驟才能確保每位隱眼族的眼睛健康,同時得到最專業完整與舒適清晰的鏡片配戴「驚豔」。

「這是一個非常好的開始,相信未來會有越來越多驗光所加入隱形眼鏡專業驗配行列,服務更多消費者保護靈魂之窗的健康。」

隱形眼鏡是醫療器材,鏡片直接接觸角膜,不像鏡框眼鏡與眼睛中間仍隔著距離,因此更需專業驗配、謹慎使用。門診這些因爲不當配戴隱形眼鏡所造成的「可避免眼睛疾病」問題就能大幅減少、甚至有機會根除滅跡。
高老闆
真心想問下 又唔係平 又冇得驗眼
點解上網買
巴打間鋪係邊
好似無咩人講holoris,前幾日見ig店月con做緊$180/3盒,day con $300-$350/1盒,月同日都有入手,唔知好唔好用。
而家用緊seed,唔算乾
下?第一次買一定驗左眼架啦
就算同度數同弧度
都唔係一定款款都岩 都要試
而且方便 眼鏡舖好多款都冇
點解眼鏡鋪唔賣
到醫療儀器立法你就知
300$唔撚係掛 200頭炸我買左pink
我覺得舒服 同埋真係靚
我講錯,係$300/2盒
又唔係次次要驗眼,好得閒特登去眼鏡舖咩
想試下
眼嚟嫁🙈 好鄧呢種諗法擔心
有興趣但眼鏡舖收驗眼費又係錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞