睇完套乜代宗師

1001 回覆
2807 Like 310 Dislike
其實呢
佢個字幕一直都唔敢用be water,而且the virtues of water
連專家dickson都唔係講「be water my friend 」
認真既,唔好勉強去套立場俾佢
大家只係撐本土
一念無明 淪落人
正到仆街
就係你呢啲撚樣搞到香港電影業咁撚樣
頭5分鐘我以為佢想拍長版既旋風腿
心諗應該會好睇同有meaning
去到第20分鐘
我已經想走
嗱,我係唔想啲人盲目將佢變黃然後撐
睇黃子華同黃經圈係完全冇關係
我係覺得香港人係支持到香港人拍既野姐
但依套野...我唔會叫人入場睇
希望你睇返我上面個影評
好尷尬
心血來潮咪本土囉 屌
佢啲歌正過套戲
Btw 乜代首歌好撚屎,詞好曲廢
[黃色電影圈] 一句講哂 究竟黃子華套《乜代宗師》應唔應該懲罰
https://lih.kg/1822039

呢個PO既COMMENT 又幾有趣
真正電影人係唔會好似黃子華咁賤玩公關,成套戲垃圾到一個點冇insight冇意識,同tvb 八點一樣。
如果佢靚仔去日本做牛郞好過啦反正都係呃呃氹氹D錢送上鬥
你嘅影評我認同
但 “黃子華係撐本土”
好嘔心 呢句
睇下你嘅本土點定義
因為我一直都係講港本土電影
短片好睇過套戲十倍
幻想打飛機
唔洗理d 廣告po
呢個其實又係本土=OR/=黃戲既問題。。
不過黃戲=本土 係正確 但本土=黃戲 就唔同
另外仲有睇香港電影既QUALITY
唔同一講係本土既七日鮮又要盲目支持

(打打下好似亂左
咁既態度做壞港產片啦,下下靠搵時薪一百蚊既職業打手洗版,就唔唸去點加強套戲既質素
熟悉既香港返黎喇
[劇透]黃子華"乜代宗師"隱喻,香港人要思考
https://lih.kg/1834891

呢個都係曲線 有趣
連劇情同畫面都處理唔好
點可能只問立場不問質素
就算佢入面玩唔同symbol點明示暗示政治立場都好,都改唔到成套戲本質上太差劣。

劇情鬆散,對白節拍奇怪,過場突兀,對白同演員生硬,行為動機不足,角色塑造欠奉,劇情舖排明顯冇節奏感,打戲唔好睇都算,作為喜劇,連笑位都唔算成功,上面講到有咩手法咁撚勁真心想賜教,老實講,無論係對白上嘅安排,抑或一個場景嘅笑點安排都好撚低手

唯一可幸之處係黃子華都明白喜劇係人生中黑暗面嘅反諷,但兩個角色嘅行為動機完全係推砌出嚟,絲毫感受唔到佢哋嘅爭扎,本來個劇本同畫面理應可以處理好好多,男女主角各自有動機去救贖自己,結果因為要用喜劇手法做串連而冇哂成件事,劇情放埋一邊,論喜劇,喜劇令到觀眾笑就叫成功,但係成套戲笑點嘅安排從節奏、笑話本身同表達手法都不濟,重覆又老套嘅笑話,難為哂一班好演員,就算農夫、蝦頭同周家怡演技點成熟都好,都救唔返咁爛嘅劇本同表達手法,四個字總結:慘不忍睹

如果班黃屍帶要睇好黃好本土嘅電影
香港其實有好多,唔使係到扮哂突然支持本土文化,好撚嘔心,如果真係支持嘅,獅子山上就唔會連落撚咗都冇人知

單問政治隱喻同表達手法,
我寧願睇多幾次三夫,都唔想睇多一次呢套戲
以戲論戲,至少三夫呢類先鋒電影明買明賣,完全唔理市場玩到盡,唔似呢套扮高手故弄玄虛,完全平衡唔到商業同編導個自我,淪為一堆有香港明星嘅場景,仲要係長達接近2個鐘。

anyway,
若然只問立場,結果只會導致劣幣驅逐良幣
我心目中既本土係=本地資金
冇中資涉及
而套戲目前的確係咁
我唔否認依套戲原本係想拎中資資金拍
亦唔否認佢用大陸臨記同場地
但我會定義做本土

黃色係=政治立場
即使老闆係大陸人,只要佢係黃,佢就係黃色經濟圈
兩個concept唔一樣

但我同時唔明依套野點解會係大陸過唔到審....
除左個上善若水同造假
我真係睇唔到有啲咩咁敏感
本身合拍片ma 過唔到大陸審批 突然本土?
https://lihkg.com/thread/1833050/page/1

除左都唔知講咩好
(如果唔係就

今時唔同往日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞