《原來瑞典沒有貓》(四)【世外桃源法羅群島篇】

1001 回覆
212 Like 3 Dislike
蘋蘋錫咗你個四眼仔

多謝西樓巴比我哋陪你去旅行
又係gay廉式happy end
有人同我講過呀,但應該放返出嚟?
我都係
南乳拓實巴辛苦晒
啱啱由頭睇多一次,發覺入邊真係有好多細節係到,睇埋留言有d沉重
有D好奇去法羅群島前,主角最後送咗咩禮物比周采蘋
個故真係絕對要睇多次再睇返啲細節
多謝gay廉,好好睇
睇完個故幾日啦 終於消化到
覺得自己應該講下野 但面對生死 言語往往都係虛嘅
點樣都唔及親身感受

香港冇貓,但香港有你 多謝西樓
主角有再找龍婆嗎

P.S 眼淺的人看到崩潰
呢幾日腦海keep住loop個故仔嘅情節、per se嘅歌 (特別係逝水如斯)。第一次喺連登追故,之前只會睇實體小說。因為墨巴蛋故live左幾次,所以求其搵啲嘢睇下,估唔到最後返睇左兩三次,好鍾意。真係好鍾意。

真係好鍾意。

返睇就有機會仔細咁咀嚼故事裏面嘅對白。最令人深刻嘅係女主角問果句:人到底有冇權控制自己嘅生死呢?

為咗呢個問題,我同伴侶討論左兩日兩夜,仲差少少鬧交。

作為一個基督徒,信仰話俾我聽人嘅生死理所當然係交由神去決定。呢一點,對我來講就好似太陽由東方升起、地球係圓嘅一樣咁自然。但係作為醫護,每一日都見好多病人、經歷好多次死亡,又會覺得人雖然冇權決定幾時出生,但係「應該」有權去決定死亡,有尊嚴地離開世界。所以,安樂死係人應該有嘅權利。

被問到點解嘅時候,我會答,「一個人嘅自主權應該係最需要被尊重嘅。」一個神智清醒,有精神能力去決定自己嘅行為嘅人,可以為自己嘅行為負責。如果佢明白安樂死帶嚟嘅後果,亦都接受得到,而佢最後都係選擇要咁樣做,其他人憑乜嘢去反對佢呢?只有佢,先至最明白自己、知道自己經歷過啲乜嘢,從而作出咁樣嘅決定。

咁我嘅伴侶就挑戰我啦,問:安樂死同自殺又有咩分別呢?咁係咪自殺都係可以接受嘅呢?我就攞啲醫學倫理出嚟同佢解釋,呢兩個係唔同嘅行為嚟嘅。想安樂死嘅人要被排除有psychiatric conditions嘅影響。而自殺,好多時係因為有抑鬱症、精神分裂等等嘅影響而導致嗰個人「不受控制地」作出一個咁嘅行為。

然後佢就帶出咗一堆我覺得好緊要嘅問題:咁邊個去決定呢一個人係有資格去安樂死嘅呢?「足夠嘅精神能力」係由邊個去決定嘅呢?如果決定資格嘅呢一班人出錯,咁點算呢?

喺醫院做咗咁多年,見過好多有絕症嘅人,佢哋有啲會想過尋死,亦都有嗰啲好似電視睇到嘅生命鬥士咁積極樂觀嘅人。老婆好後生生cancer,老公不離不棄支持佢走過人生最後一段路嘅感人故事 (vice versa)都見過唔少。係我嘅印象裏面,「讓對方陪自己走最後一段路,留下美好回憶」似乎係最理想嘅。所以我好好奇,點解周采蘋唔俾天宇知道真相呢?就係因為認識嘅時間太短、無信心對方承受到?

無接觸過認真去諗安樂死呢個問題嘅人,如果有番外篇,真係好希望Gay廉巴可以用周采蘋嘅角度寫多啲佢嘅心路歷程。

感謝你為大家帶來呢個美麗嘅故事!
樓主
小白個故最尾唔係good end左咩師兄
佢唔係寄信返去之前 之後成功左 所以 把愛留在圖書館先會有傳言話有個師兄成功留低左個女仔咩🤔
Gay廉唯一一個Good End係咪夏雨
雖然係FF故
多謝絲打嘅留言,如果個故事可以令大家諗對安樂死諗多少少少少咁多,咁我覺得個故事已經好成功。
btw你同你伴侶嘅討論好有趣,祝你哋情人節快樂
唔係另一條時間線咩
喺陪葬師有出齊兩個結果
情詩都Gd end啦 利申最愛情詩
應該係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞