《原來瑞典沒有貓》(四)【世外桃源法羅群島篇】

1001 回覆
212 Like 3 Dislike
山勢甚高,在山下的溫度比城市再低幾度,我的手機的電如直插式跳水一樣,從90%跳到30%,再跌到無電,連開機也不能。

「痴線,凍到太厲害,我已經要叉電。」我拿出「尿袋」駁上電話。

「因為呢度真係好太風,你小心呀。」

我們穿上厚厚的衣服,仍未能完全保暖,雙手在發顫。

這裏有一個斷崖,崢嶸軒峻,宏偉而壯麗,崖勢之險是人所不能攀,只有飛鳥在能棲身其夾縫之中。

「望到咁靚嘅景色,你會想同邊個一齊睇?」她伸懶腰問。

「我隔離嗰個。」

「噢?唔係你個Ex咩?」

我不說話。

「你忘記咗佢啦咩?」

我想回應,卻又開不了口。

「其實不如唔好提佢。」

「一個畀綠帽你戴嘅人,點解要咁留戀佢?」

「妳估我想?妳又知我無努力?」我的聲音稍為提高一點,感到剛才的寒氣全消走,換來的是身體消消發熱,掌心不斷出汗。

「你無,因為你個心入面仍然仲有一絲盼望,覺得你哋會有復合嘅機會。你唔肯承認,一切都已經完,你內心仍有一個位置畀佢。」她說得很平靜,語氣沒有高低,卻句句中心。

「妳根本唔明,唔好講到好明咁!」我說:「我都唔想成日發夢見到佢⋯⋯妳估我想⋯⋯」

我第一次在她面前流淚,就是在這裏。

到底神為什麼要造人擁有感情,明明人並不完美,當一段感情決裂,所帶來撕心的痛,比世上任何一種兵器都來得傷,傷口埋得比任何物理上的傷口都來得緩慢,因為物理上的傷有藥水膠布,但心靈上的沒有。

為什麼人理性上知道要忘記一個人,但感情上卻偏偏做不到?

「因為你理性上未真係知道自己要徹底忘記佢。」她掃着我的背,語氣轉為溫柔地說:「留戀唔愛你嘅人,被過去嘅佢困住而家嘅你,係對而家嘅你嘅不負責任。」

「有啲嘢,其實唔使忍,我知男仔成日好少講前女友嘅唔好,但今次你可以。」她鼓勵我說。

我一邊哭泣一邊用不成聲音的聲音說:「呃。呃⋯⋯⋯佢⋯⋯好貪慕虛榮。」

「嗯,好好呀,仲有呢?」

「成個男人咁麻甩⋯⋯」

「仲有呢?」

在天與地的見證下,我細訴了許多往事。

擦乾眼淚,離開那個崖的一刻,我感到雙腳走起來比以前更輕盈。

然後我們來到這個令人嘆為觀止的景點Sørvágsvatn,The lakes over the ocean.

「你知唔知道,我諗,瑞典應該無貓,呢度都係。」她說。
呢段好似Bobo
蘋蘋係咪hi咗愛滋
蘋蘋
好彩唔係真鬧交
睇到而家都仲係覺得蘋蘋係一個謎
想知多啲采蘋嘅事
「你無,因為你個心入面仍然仲有一絲盼望,覺得你哋會有復合嘅機會。你唔肯承認,一切都已經完,你內心仍有一個位置畀佢。」她說得很平靜,語氣沒有高低,卻句句中心。

我真係有努力
知道對依一刻嘅自己唔負責 但做唔到就係做唔到...
早晨西樓 今日嘅香港 冇貓
早晨
200DKK
Gay廉 你好返啲未呀?

好想去啊
喺邊個位收
好啲啦,返咗工
點解可以中到咁
點解無人覺得個景好靚
個湖喺個海上面都幾特別呀
好靚呀
慣咗睇你啲靚相
我覺睇完你個故搞到我好想去一次
你個trip去左幾多日用左幾錢?窮撚一個
好好睇
你個故吸引啲
等Gay廉自己答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞