《原來瑞典沒有貓》(四)【世外桃源法羅群島篇】

1001 回覆
212 Like 3 Dislike
今晚一口氣睇返陪葬師... 好感觸

「我想,就算我知道龍和獸的存在⋯⋯」她笑說:「我應該會在樹枝上吃蜂蜜和唱唱歌。」

「為什麼⋯⋯?」

「嗯⋯⋯是不是會終結的東西,就是虛幻?存在過還是存在呀,即使會失去。正如我跟你或許有一天會不再相見,但此刻我對你的感情仍然是真⋯⋯舉例呀⋯⋯我是指舉例⋯⋯我跟你一起很開心,我好喜歡你,即使將來會變,但這一分這一秒⋯⋯我的心情就是喜歡你、就是很快樂,沒有人能改變。」
push
pushh
病咗有gay廉照顧咁好
病咗有gay廉照顧就好
要早日康復
其實唔奇怪
多謝大家關心,雖然未完全好返晒
仲食緊藥,但都好返六七成
琴晚瞓到昏迷
一陣出文
BTW啲人搶嘢搶得好恐怖
「如果係真,咁我會為你感到悲哀。」她拍一拍我肩膀說。

「點解呢?」我不解地問。

「因為你鍾意咗一個落唔到地嘅雀仔。」

「咁佢可以唔落地,留喺嗰個人肩頭。」

「但佢鍾意自由自在咁飛。」

「唔緊要,佢鍾意先飛過嚟都得。」

「或者佢一世都唔會飛落一個人度。」

「唔緊要,嗰個人可以等呀。」

「或者唔係嗰個人等唔到,而係隻雀仔等唔到。」她嘆說。

「嗯?」

瀑布從高處萬丈飛奔流海,彩虹高掛其中,流水化成一沫沫浪花,融入海中不見。風颼颼而吹,把所有的不快都吹走。

「之前咪問過你點解人要一夫一妻?一定會淡,一定會變心,你有無新想法?」她問。

「因為呢個係神嘅旨意。」

「出千嘅,唔計!」

看着飛島一雙一對地嬉戲在天,我想起牙膏的答案,但是決定不用,說出自己的想法。

「因為我覺得,愛情似係酒,要經過長時間嘅浸釀、發酵,但愛情本來應該係咁,由相愛到相知,到相淡,經過好多風風兩兩,歷時間嘅磨練先可以化成醇酒。而當中嘅淡同變心都係當中。」

她聽得入迷,過了一會再說:「幾有趣,咁點解要淨係對一個人?」

「可能我嘅心淨係裝得落一個人。」我笑說:「而我覺得瑞典係有貓,因為我嘅心覺得有貓,所以貓存在⋯⋯呢個答案啱唔啱?」
買咗書未
就係上年書展買落一路都未睇 尋日就一口氣睇晒
仲專登上黎搵返段字copy
經過好多風風兩兩gay廉真係病咗
那一晚她沒有睡,反而獨自在花園渡步,我問她在等什麼,她說在看星星。

「星星有咩好睇?」

「你唔覺得呢個世界最靚就係天空咩?」

「我覺得⋯⋯最靚嘅係眼前。」

「你係嗰種熟咗就會口花花嘅人,我睇穿你啦。」

「但我都係講真話。」

她沒有應我,反而說:「我好想見到極光呀。」

「實有機會嘅。」

「今日個App話會有23%見到。」

「23%⋯⋯」

「已經係我見過最多嘅機率。我好希望人生完之前,做到晒我嘅To-Do List。」

「妳人生可以好長呀。」

她抿嘴一笑。

最終,那一晚沒有如她所願,極光沒有出現。

第二朝清晨,我們早早出發,乘上第一班的巴士,還是同一個司機。

「咦,又是你們?」

「昨天我們順利看到瀑布,今天去你昨天說那個景點。」

今天這個景點,還是要走十多公里的路,不過比昨天的來得短,只是要走一點山路。

而我們在這裏,發生第一次吵架。
鬧交
唔好呀
鬧交係因為鐘意嘅話就准你哋鬧交
一口氣追返曬一個禮拜嘅文
熟咗就鬧交
比我死我可能都用曬d錢去呢到死,可能去完靚到唔洗死
都未開始就鬧交

「你唔覺得呢個世界最靚就係天空咩?」

「我覺得⋯⋯最靚嘅係眼前。」

「你係嗰種熟咗就會口花花嘅人,我睇穿你啦。」

「但我都係講真話。」

好鍾意gay廉寫呢啲口花花嘅說話
第一次鬧交...

唔好呀不可一不可再呀
molamo;a
搶口罩搶到好痴線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞