《原來瑞典沒有貓》(四)【世外桃源法羅群島篇】

1001 回覆
212 Like 3 Dislike
文啊樓主
睇到蘋蘋返左香港,我都想快d返香港
樓豬去咗買口罩
gay廉走去改潮文都唔出文
文呢
文呢
「我不明白這是什麼意思。」

我內心泛起一絲不安的感覺,寒冬明明阻擋在屋內,但一股寒氣漸漸從我的腳底湧上去頭頂,凝固了我的血液。

我望向牙膏,他的面色也變得蒼白。

「我知道,家族裏的人都不認同她,近乎沒有,她才會離家出走,試問誰會認同她,她可是我喜歡的,又可愛,為什麼呢⋯⋯」龍婆說着,淚水都沾濕衣領我。

「你說的她是誰?」這種不安的感覺很不好受,猶如被無數的線綑縛壓抑住,好像知道會有壞消息出現的忐忑。

「她是好寶寶,沒有她你們也沒有屋住⋯⋯」

牙膏起身說:「啊!龍婆也累了,你先回房休息休息吧。」

「喂,我未問完㗎你做咩?」我望着龍婆步履蹣跚地回房的背影,就對牙膏說。

「咁佢攰嘛,同埋仲有乜好知呢,知完對你又無好處。」牙膏說。

我呆了一秒多,然後不可置信地問:「你一早知?」

「咩呀?」

「你係咪知道啲嘢?」

「無呀你諗多咗啦。」

「咁你又知道我諗多?」

「返去瞓啦。」

「答咗我先!」

「咩呀?」

「你究竟係咪知道啲嘢?」

他見被我阻攔住,就嘆口氣說:「你知道咗咁又點啫?」

「你講啦不如,龍婆講嘅⋯⋯係咪佢?」

「我都話我幫唔到妳㗎啦。」他一面懊惱地對空氣說,然後說:「唉,你上房就明。」

我衝上龍婆女兒的房間,那是一間空無一人的房,只有一張床和一張桌椅,看上去就知道有一段時間沒有人在這裏住過。

打開信,又是她的筆跡,本以為上次已經是最後一封信,但誰知一切都未完。

「喂,估唔到你又搵到嚟(⑉・̆⌓・̆⑉)。你上得嚟應該係知道咗啲嘢。你千祈唔好怪牙膏,係我叫佢唔好講任何嘢畀你知ʕ •̀ o •́ ʔ,因為我知你一定會失去咗理性咁,其實唔畀你知,係因為我哋從來只係旅行認識嘅人,萍水之交,我哋亦無任何關係,如果可以畀你正常咁返到去你嘅生活,當然係最好啦,但亦都有可能,係你而家咁一定要搵到真相嘅狀態,既然係你嘅決定,就唔好怪我啦(๑˘ ₃˘๑)。你而家試下搵下間房嘅左手嘅書櫃,裏面有一本日記。」

那是一本色彩斑斕的日記,上面印有數隻貓的公仔,有點點皺折,打開的第一頁就是:「如果我是一隻自由的貓」

再下一句就是:「詛咒看這本日記的人」

我笑了,果然是有她的風格。

打開到二零一八年八月,上面寫着:「再次來到瑞典的第一天。天晴。
我記得對上一次來已經是八年前了,那時我還未畢業,還跟堂姐住同一間房睡同一張床,欸我已經那麼大了!
我發現這裏一切都很美麗,可以在人生最後一個階段於北歐渡過,也是一個不錯之旅。」
唔好返有病毒
出咗啦
睇唔明
真係有病?
一晚出一次咁少 出多幾次啦

我知你得嘅
Gay廉好狡猾㗎
就算佢話唔係你都唔好信
In Gay廉 We Trust
聽日會出多啲真相會明啲,如果我未肺炎死
係wo 你啱
btw今日係書局見到西樓本書好想買
你個名
買啦買啦做咩唔買
人哋要買其他書
我個名咩事?
好衰,屌我癮
又吊人癮
頂你咩
個名幾好聽
咁就要睇下呢篇係咪gay廉式happy end
再決定啦
唔夠文睇喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞