《原來瑞典沒有貓》(四)【世外桃源法羅群島篇】

1001 回覆
212 Like 3 Dislike
我知佢係有道菜(蜆?)個sauce係直接淋cream喺面
同埋佢個reindeer heart又係成pat cream

我以為只係幾道菜偏heavy少少, 其他都light添
我又估唔到食到你想嘔
不過我都會去試

巴打有無機會去過faviken?佢close左了,以後無機會
牙膏見過wo
被玩壞了

好少遇到對fine dining咁深入既人

食壞嘴既有無諗住進攻美國餐廳? 我幾個月後去eleven madison park, 好撚興奮

ps. 對唔住樓主, 我唔會騎劫你個post
午安西樓
Gay廉
西樓先生文呢
冇曬人
文啊
知道gay廉呢排忙,唔會成日上水

但唔緊要,我都會慢慢等
忌廉要保重啊
想睇文啊
第二日的早上,我睡至十點多才起床,由於前幾天不是行十多公里的山路,就是走十多公里的公路還有淋雨,達到我的肉體極限,所以這天睡得比較晚。

為何周采蘋沒有起床?平常都是她叫我起床。

拖着疲累的身軀,我去敲打她的門,可是久無回應,我輕推房門,發現裏面沒有人,連行李也沒有。

空無一人的房間。

除了桌上有一張白紙。

市中心的店舖營業的都不少,手信店和各式各樣特色店舖林立,逛了幾逛,便覺沉悶,我果然不是適合自己去旅行的人。

隨便吃了一個炸雞薯條,不太怎樣,放得有點多鹽,就到海邊吹一吹風。

在吹海風時,一隻隻泊在岸邊的船隻整齊排列,忽然想起伯伯的說話,覺得他們像等待家人回家,一出海就盼望對方平安,一別就可能永遠不見。

又想起冰心寫的《紙船》。

「我從不肯妄棄了一張紙,

總是留著 留著,

疊成一隻一隻很小的船兒,

從舟上拋下在海裏。

有的被天風吹捲到舟中的窗裏,

有的被海浪打濕,沾在船頭上。

我仍是不灰心的每天的疊著,

總希望有一隻能流到我要他到的地方去。」

如果我也能寄一隻紙船就好。

想摺船時沒有紙,再到市中心找了一段時間,好不容易在一間手信店買到一疊紙,然後回到海邊。

我隨手拿起幾張紙,寫了一個小時的信,滿滿五版紙,花了許久時間,才想起家姐教我摺的紙船,摺了三隻船,將它們輕輕送出海。

我沒有看它們有沒有沉,因為不知結果永遠最好。

Two fates collide
on a summer day
lifetime held tight
but their time was fleeting

第二天早上,我拜別屋主,再三解釋我不是跟女朋友吵架後,就坐飛機離開這個小島。

在機上,我又發了一個夢,萬見她在對我說話,而我是睡着。就像一個靈魂出竅的我,望着她坐在床邊,對住睡夢中的我說話。

她說話的內容,就是她寫給我的內容,我大概都會背,因為很短,而且畫滿她喜歡的表情公仔。

「Hej,喺你發嬲之前,我想講你鼻鼾聲好好好好大聲,嘈到隻貓都瞓唔到(;`O´)o

其實呢幾日真係好開心,因為可以睇到好多好靚嘅風景,多謝你陪我一齊癲,多謝你一齊行咁多路,行到鞋都係沙泥,成隻腳濕晒,出晒水泡,行到筋疲力盡都無怨一句,多謝你陪我落雨又一齊淋٩(✿∂‿∂✿)۶。我諗癲到有啲好笑,好開心人生可以咁盡啊。

多謝你話,呢度係有貓,不過呢~我覺得唔係,但都多謝你咁講(*≧▽≦)Tack så mycket

你一定會嬲我不辭而別,只係我唔識得點樣同人告別,由細到大都係咁,好任性咁。

所以講句真心說話哄返你開心,我好開心可以喺瑞典遇到你。

如果你可以嘅話,幫我睇極光啊。Hejdå」

飛機降落,我回到丹麥。不久之後,我就回到瑞典。

「終於死返嚟啦?」牙膏見面第一句就說。
好感動
知道
出咗
有信心呢幾日完到!
晚安景行絲
Here
要拋西瓜先有
出咗
結局就係咁
屌幾驚你忙到又病咗
錢其實唔係問題
我係咪都係要洗碗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞