《原來瑞典沒有貓》(四)【世外桃源法羅群島篇】

1001 回覆
212 Like 3 Dislike
狗同貓more
每日一篇
文呢
明知阿蘋咁講係激你 你都走左去
「你嬲呀?」她打開房門進來問。

「唔係。」

「同你講樣嘢,唔好畀人知。」

我點點頭,她就續道:「喺我童年第一次有人追,係小學一年班,當時隔離位個男仔話我好得意,成日都會偷錫我。每日都會買一隻鼓油雞脾畀我,話送畀我食。然後去到我慢慢大個,身邊多咗男仔追求,你估下最多同一時間有幾多人?」

「五個?」

「廿三個。」

我無法得知我當時的表情,不過我估應該可以用目瞪口呆來形容。

「真定假⋯⋯?」

「嗯⋯⋯比你話自己無嬲嚟得真啦。」

「車。咁妳⋯⋯點揀?」

我當時在腦海稍為幻想了一下,如果有二十幾個女仔讓我選擇,那是一個什麼的光景。

我會覺得自己是皇帝。

只是幻想而已。

「我無揀。去到我中五先有男朋友。」

「咁佢一定係一個好靚仔嘅人,籃球隊?」我說。

在芸芸眾生中能突圍而出,他一定是一個特別的人。

「咁又唔係,佢只係一個好平平無奇嘅男仔,去到我哋第一次Kiss,先知原來我對佢係無感覺。」

她指着我心臟的位置,認真地說:「你知唔知道,有啲人天生真係無心,係對人無任何感覺、任何心跳,唔知所謂嘅愛嘅滋味係乜嘢。我覺得呢種人好慘。」

「而我恰恰就係呢種人。」她說。
清晨起床,晨光帶來清新的盼望,讓萬物沐浴在希望之光中。

我們坐了一個小時的巴士回到機場那個小島上,因為這天要去的景點比較近那裏,但是巴士是去不了的。

司機問了我們要去的景點後,在所有乘客都下車後,他停了車,走到後面找我們說話。

「如果你們想去那個景點,我有另一個選擇,近一點的景點也是美得近。」

大意就是勸我們不要去,因為要走十多公里路的路。

「謝謝,可是不用了,我們要去那裏。」周采蘋堅持說。

巴士司機很友善,他載我們到一個比較近的位置,讓我們走少一點路。

然後,我們就開始十多公里的公路之旅。

又幾似
出咗成日街我都無法
行十幾公里
原來蘋蘋係無性戀者
愛唔到人,單方面睇人付出係好辛苦。
重擔其名為罪疚感,但也改變不了。
只可以祈求找到一個真愛拯救自己,但現實總不會順風順水的。
只能看著自己無能為力
我都識一個
風景好靚
肺炎就留喺屋企瘋狂出文啦
香港變咗死城,大家真係要小心身體
掛住食雞煲唔出文...
牙膏唔該幫我哋鬧下佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞