[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (52) 2020繼續願榮光歸香港

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
枝kit好流 用咗一年壞咗
多唔多人用副廠電?用得多係未會影響部機
睇用邊隻款, 我自己就用開ravpower, 連埋charger 一齊買, ravpower 本身有出a73電同埋出名,其實suppose 唔會影響部機嘅性能, 電量好襟用係真
壞左d 咩?
撳shutter果下佢會delay 2 3秒先影到 睇返啲相係outfo哂,同埋佢啲數值會係咁跳,換另一枝鏡無呢個問題
我果排舊原廠電跌咗,諗住用下百記送既sado電用下,點知用咗一排舊電就算唔用都會自己食自己電,嚇到我以為會影響埋部機長遠嚟講,之後頭先買返粒原廠電用
光圈,係咁跳跳到我off咗部機
ravpower 反而冇呢個問題wo, 放在入面幾日冇用仍然100% 電
幾錢一粒
你咩機? 如果A73個d買多舊原廠已經好夠用
a72時我就用開副廠,唔好charge過夜,唔用個陣抆返出黎,冇咩大問題
A73,我有時日頭出去影相 夜晚會差過夜 不過係副廠電問題應該唔大既...同埋a73 啲輪盤轉果下小小卡係未正常
擺左幾耐? 一頭半個月走少少正常
如果一兩日都走就用返原廠

btw,點解百記蘇0全部都係送Sido副電
唔記得lu, 成半年前, 連埋charger一齊買
每一下同每一下之間應該係有野卡住的
多謝巴打解答
可能啲電夠cheap我都諗住扔走啲副電,唔夠用再買多粒廠電用
用機身charge過夜? 最好唔好啦
買多舊原廠電,買個一充二副廠charger夠玩

而家d 副電都好先進有哂保護,係驚佢QC唔好會脹電
你會唔會用埋保護電池果啲座
唔會wo, 我用副廠ravpower 果個charger 充電, 原廠果個好似係一頭
咁我留返粒做backup先同埋你地會唔會影完相拆粒電出嚟的
除非你放一頭半個月, 如果唔係都唔使
會呀
放響個charger充一晚之後放響放潮箱
I see, 因為唔夠資金 所以潮濕果陣會將包除濕包擺係相機袋入面咁做法係未好Kai
啲配件多數去星際係未平兼無死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞