[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (52) 2020繼續願榮光歸香港

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
未買機票
應該5月左右 早d無得落水

買左咪照去囉 點都安全過留係香港
如果驚封關既 封關封唔到黎仲好啦
我去過2次,第1次去仲用緊單反只帶2470
上次去副機用rx100m6 影風景又方便,日光畫質都過得去, 最緊要輕便又唔駛換鏡
,不過2.8會唔會太慢,起碼1.8,沖繩個個未去過,去過其他1.8啱啱好夠影人
我都想要支大d光圈
但大光圈+輕真係無乜選擇
+埋變焦就真係得龍仔咁濟
所以先諗都係定焦算
然後就睇來睇去都係fe85或者b85
放心, fe85 絕對對得住個價錢
fe85對焦有啲慢,不過我影人都可接受
聽人講135.4都係唔錯既選擇
sony rx100 系列有冇話邊部抵玩?
https://www.sony.com.hk/zh/electronics/lenses/t/camera-lenses?cameramount=e-mount

由第一支去到 24gm , 應該所有新鏡都有
可以去完整規格入面睇下有無 LR MF
LR MF 都係Focus by wire, 只係唔會時快時慢
長用 MF 最好用純MF 鏡頭,好似Zeiss Loxia, 福仔

A73 龍仔24MM
冇帶15MM
1.8定焦大部份都輕,唔同1.4
想問下個b+w filter 發左毛, 有冇方法搞?
多唔多收光圈去到11以上?
多數f8就盡
好似話r iv 11以上就用盡ff sensor
比我唔會要,忌惹到支鏡,別因小失大
就係兩用, 所以先想搵啲類似35.8嘅咁
anyway, thanks巴打
有冇巴打入左tamron 20mm F2.8 F050
對焦係唔係下下有聲(都幾嘈下)
同埋接環好緊
想搵方法拆出黎洗
30號拎貨
等巴打答小分
小弟*
入左bigma 2470 仲應唔應該入24GM?

好啦其實我地想大家比個理由我敗家
CPL就買過塊把啦,俾你拆到裝返又入塵盞攪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞