[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (52) 2020繼續願榮光歸香港

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
到你唔夠先再買會更貴
普通密實箱加防潮珠
如果收藏家都貴
要搵個地方放呢舊嘢都有啲難度
冇位咁防潮箱+珠好啲
其實一般業餘用睇落畫質真係咁大分別?
PS 仲有firmware對焦速度問題
驚其他人直噴 一失手太大力就真係玩完
Sigma 70mm macro?
請問新手想買a6100 多數影景或貓 買body再其他鏡定買kit set
body + 18-105 or 18-135
流料
你見7s4 個sensor 就明
想問下a73個evf同mon 係咪真係好廢
有冇用家可以分享下 諗緊出a73定a7r3
而家緊係r3
利申:1年前問過同一樣問題,買左r3
本身對像素無大要求 純粹想睇個evf同mon係咪真係差太遠
多數用電腦mon 睇就由佢
應該咁問 用A73影野嘅時間個evf同preview 時個mon 睇落去係咪真係好差
用慣無野
可以睇下C/Y M-PLANAR 60/2.8
有AEG同AEJ
我之前係EBAY買左支AEJ
連運費好似29XXHKD 幾新淨下
AEG D人話好J D
但係通常殘得黎又貴D ~5K HKD

另外小心佢有支係M-PLANAR 60/2.8 C
果支係1:2
我覺得個mon 同evf 望落去差2-3 成, evf 7 分, 個mon 幾分
新手嚟講:係
影咗10年相嘅我:咪又係咁影
開住個a mode+raw,插過一次電腦執相
之後根本唔會再有煩惱覺得隻moon有咩影響
信我,個moon最大功能只係放大睇下有無手震
以前鍾意用廣角
到上年入左70200gm翻唔到轉頭
任何場合帶佢出去我都肯

諗緊好無放左1224g+2470gm (實在少用)
入1635gm連埋手上r3+24.4+b85+70200gm
定放左1224g+b85
入1635gm做大三元+24.4

可唔可以分享下你地唔同場合
帶70200呢段會搭邊啲焦段出動?
補充一點:唔好覺得隻mon廢
第一次睇我會覺得比想像中好
(呢度太多人踩到佢屎咁
再者影咗大概一千張,見得人幾十張
無一張係因為個moon導致要放棄張相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞