[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (52) 2020繼續願榮光歸香港

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
sharpness分別好明顯?
印象係睇得出

詳細可以上dxo個網玩下,佢有同一鏡套去唔同機result ,下面係其中一條

https://www.dxomark.com/Lenses/Canon/Canon-EF-24-70mm-F4L-IS-USM-mounted-on-Canon-EOS-5D-Mark-III__795
我個人覺得未去到專登去放到好大睇都唔會話太大分別
巴打幾點上山?
呢啲相係22號晚1點左右上山影
1點?好似朝早6,7點咁既
1點上 留到第二朝8點
其間影的
感謝!
靚鏡要配靚filter 唔係晒左枝鏡
如果有支2470 係未fit 晒
好多人靚鏡買平filter
Nex 6 同A6300 落大雨大雪照影都無事

諗住壞就可以換機
用開55.8,85.8幾千蚊就打真軍算
買左24gm之後就拗底買左塊b+w 007m
咁apsc機計,100fps 100mb 和50fps 60mb super 35邊個畫質好啲,點解要特登寫明super 35?
之前用咩都係打真軍 包括枝batis18
手持1635z 同 55.8
想放左支55.8 換aigma 2470
有咩好建議?
sony apsc既super 35應係講緊個超取樣 4K video (no crop)
100fps 100mb應該係1080P
咁super35應該就畫質好啲
唔好放,照入sigma 2470
唔夠彈藥
走哂1635z 同55.8
買龍仔17-28同bigma
thx,明白哂
睇你去到咩攝影程度同用法
例如岩岩入門學影相都唔會識睇sharpness
又或者相放Ig fb用咪唔覺
但會係ff鏡插apsc時再crop相會幾覺
另外聞開相都會覺

我工作關係所以:好覺
新人入抗 出a73連kit鏡定係出a73 body(冇鏡係身)
筆直好有限
幾錢budget又唔講

上price望過下價
kit set~14k左右不過幾乎肯定你入第二枝鏡後會封印枝kit
用得ff就唔好用kit啦入枝T2875好過 (~12k+6k=18k)
或者入佢d 定焦 28/2 55.8咁玩下
都係太貴不如買apsc a6100加1655 2.8好過啦 (~6k+8k=14k)
Body再加枝龍仔 20/24/35mm?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞