[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (52) 2020繼續願榮光歸香港

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
間中有閒錢就整一支定焦,慢慢儲鏡
非gm鏡其實3幾千就有,質素已經好好
用開m43,轉用ff 1.8/1.4鏡頭你會覺得好正
43/m43我用咗10年
無論點呃自己話畫質夠用
而家睇返啲相
啲線硬係覺得唔實淨

m43有樣好
大光圈夠平,加上個防震其實好過sony好多
(sony a7iii我真係未試過幾分一秒有信心唔震,亦係m43唯一留戀嘅地方
所以低光影靜態嘢唔使推iso
當然黑夜影人發夢就唔掂了
我用左43 七年,經歷完七年之癢就忍唔住
係, 太近影未必捕捉到個動作
如果夜景相純粹放上IG都可以,但如果影動態相可以收皮。
太近好易嚇一嚇走左

me用70-200係咁影自己隻三六
我果隻個鏡頭對到近一近都得 仲會chok埋樣
不過認同有枝70200方便d 有時兩個玩到目中無人 唔想行咁近
成日覺得影貓一定要捕捉到佢伸直隻手”wear”部機個下
我咁耐都未捕捉到

我反而成日影到佢個崩壞樣
打手係咪都有假放,一日都冇一版,同其他牌子post差唔多
大家忙緊過年姐
頂有咩好傾,又無人post相
用咩鏡?
終於知點解一 screen off 就過唔到座標去相機

原來 Android 10 存取權限分細咗:

但 Sony 個 app 係無得揀一概
Sony 一日未修正
就只可以用非 Android 10 嘅系統

最後就係每次開 app 都要開上網揀同意呢樣嘢
係咪玩鳩所有用家?
好淺係咪真係要開到盡
用Sony a6100影出黎既相,用佢個藍芽過返落電話,拉大咗好矇,點解質素仲差過我用iphone影
係個app set 左full size 未
default 200萬像數
拍片manual focus嚟講, 你哋會唔會用sony鏡? 會嘅用邊支man fo係smooth?

入咗支fe 35.8係smooth嘅
唔係好明,巴打可唔可以詳盡啲講
幾錢,fe姐係?

Copy Image Size 揀返Original
有無風話tamron支70180會唔會趕到3月出?想買黎影櫻花順便出埋機
FE35.8
Loxia
有埋景深尺睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞