[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (52) 2020繼續願榮光歸香港

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
做野用正啊
強勁嘅2頭會誕生
新年優惠點解冇135 1.8
有個關於ibis既問題求教
我用samyang 14 2.8AF要manual set focal length但係用tamron 2875又唔洗 明明大家都係副廠鏡
因為Sony 有tamron 股份
咁即係其他廠都係一樣要次次manual set?
唔set其實都可以嘅
你整唔到做自動?
我都係拍片落單腳用無乜所謂
a73+2875+55.8
有d想將枝70-300拆開做Sigma 70-200 + Sony 200-600添
鐵膠影火車有d位300唔夠用
既然要拆兩支何不考慮100400 + 1.4x/2x換輕便
巴打你支sigma 30 F1.4賣左未?我有興趣
都係一個option
我都係咁諗緊, 70300 兩頭唔到岸
之前影鐵用70200GM + 2X感覺幾好,不過始終做唔到特寫,係景色+列車咁影
後來有次去釧路影SL配100400GM + 2X就可以影埋車頭噴煙順便打雀

果時未出200600G,未出前都心郁郁想要
而家望見實物就覺得體積上始終較大,自己冇合適嘅背包/袋放佢
雖然有得插增距真係好爽,最盡可以多埋800~1200mm依段打月
A6600賣點係拍片全時eye focus,又有五軸防震
對比XT3,A73都係得4K30p,10fps

你上FF都係想畫質好d?如果只係用kit鏡我覺得有少少浪費左A73,但kit鏡過渡係ok既

如果想輕便既FF就唔洗諗,你個case我會直接轉會去XT3,又可以試下其他system
始終200-600內變焦,都冇辦法
諗真d,如果70-200 + 200-600咁搭真係要買多個袋先得
反而100-400 + 2x可以用番而家個袋就搞掂

影火車我覺得都係睇咩位
300我覺得其實大半情況都夠用
係試過大宮影新幹線入站300都唔夠用要夾硬景+車咁影

btw睇過台灣人blog post 200-600開箱,佢痴線到用200-600影土星
tamron 17-28 f2.8 or sony 1635 F4? 旅行自用
土星應該幾撚細
tamron 17-28 f2.8
佢用A7R3,影出黎粒土星得幾十pixel x 幾十pixel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞