[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (52) 2020繼續願榮光歸香港

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
砌機前
問左自己用咩moon 先
過年前買野
6000左右 換mon有用過換機
個mon有咩要求?
有冇型號介紹?我用ips FHD mon咋
只夠錢買一機一鏡,24-105g定龍仔28-75好
body係7iii
4k hdr 廣色域 色準準 再睇就邊間panel 有咩feature野 造工
睇自己影野多多用到70-100
如果多 就睇自己接唔接受到F4 而唔加多枝大光圈定焦

冇話邊樣好邊枝唔好 人人用法唔一樣
屌,呢到巴打教路,分期大法
世上沒難事
要wide入1635
要standard就2470, 而家仲有sigma 2470選擇
sigma好似周圍冇貨? 下星期去旅行了
分24期連買Leica都冇難度
去邊旅行呀?
亞洲都係2470方便啲 如果歐洲就1635
認真啦
我建議買r3,crop相都crop得爽啲
有pc出部pocket pc , deskmini,個mon出左個asus proart
其實a73同a7r3個防手震差唔差得遠?
同埋a73多咁多focus point影雀係唔係好過a7r3
你可以較focus point 嘅range
70200gm 100400gm 70300g

70200係咪最全面?又可以加2x
其實係咪加左2x/1.4x都可以再用crop sensor?可以再zoom in多啲
睇你想影咩
70-200通用啲
影雀就100-400好啲
70-300...冇錢買100-400而又想展啲咪買佢
有無話罪大今年會出超廣角鏡? 諗緊1635gm 定其他廠

利申 24105 用家
台灣 見page1講到2470咁差加上支kit鏡應該可以頂住先
諗過24又好似overlap 又唔夠廣

但太廣又好似好難搞

超廣角既煩惱
24105唔洗諗
分期大法 me分緊期70-200GM中 差不多一年了 唔覺痛仲鳩痕想買新鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞