[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (52) 2020繼續願榮光歸香港

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
有冇講到會出咩種類多?google啲人話應該最少兩枝tele len
有24gm係手啦但始終1635萬能d
所以諗住1635搭24兩枝打哂
跟手放哂1224g 2470gm
依家睇定啲先
影風景始終變焦好D 靈活好多
24GM係正..但係都鍾意35
等35GM一定買
呢支鏡光學質素真係好好
買鏡送gym
諗緊買a73 定a7r3 好

主要旅行用

睇左幾日,旅行鏡應該都係24 105 比較抵玩?
73 +24105
正常 me用緊
突然好想用70200 在屋企影貓
影貓?!
梗係
CLS
諗緊買部5軸防震機,唔知A6600家係A73好,畢境而家A73街價跌到11xxx有啲吸引
係你想輕啲定重啲嘅分別
不過宜家呢個價我一定買a73
重少少無所謂,依家用緊嘅m43機高少少iso都搞唔掂,如果apsc機雜訊處理唔好得幾多我寧願買a73
其實細隻嘅動物係要zoom多d
70200好易用
sony apsc機個雜訊處理我覺得係好好
但係係唔係ff級別就一定唔係
因為諗緊如果夜景影啲動態嘅野唔例如車,唔知a6600會唔會應付到?
巴打早幾個月我都係m43轉會(em1 ii + em10)
m43上apsc不如直上ff
a7iii真係sharp得好緊要
返到屋企扔落隻4k moon睇你就會發現
就算重都無所謂
尤其有啲景一生人未必見到第二次

我本身都虧底
但拎落手其實唔算重(避免買gm/sigma
再重,peak design啲sling、扣、帶真係幫唔少
唔會好似10年前咁受罪
ff + 大三元
唔好諗apsc
我以前就係貪輕便由canon轉左em10,日間無咩問題,但夜晚iso 3200之後已經唔掂。而且幾個月以黎喺集會遊行見唔少人都係攞單反/sony影相,自己都覺得係異類,而睇番唔少學媒/記者行家ig嘅用canon/sony影嘅相真係好震撼,而家諗番或者m43而家已經去到樽頸位
主要想影車同景,嗰枝24-240就走唔甩,主要諗緊影景會唔會有枝定焦鏡會好啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞