[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (52) 2020繼續願榮光歸香港

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
adobe出左LR free preset 可以一試
依個價 Amazon 補幾十蚊可以買夠兩張
我諗我都唔需要咁多focus point
因為我主要都係影景佢多
咩preset
唔錯
好似LR classic 用唔到?
已試 classic可用
thanks 巴打。等等試下先
2470GM點講都係GM鏡 只係因為呢個range太多選擇所以先比人有太多比較
相比下就會有人覺得買副廠CP值好過原廠 但無可否認2470GM一定係畫質同穩定性最好既鏡 (起碼唔怕冇啦啦比Sony廢武功)
不過個人睇法係都主要考慮返自己旅行以外影咩多 再考慮返買廣角定標準鏡
如果只係旅行先影相咁不如買輕便啲既24105g 畫質唔差 而且輕便過GM 個range又比1635更常用又長過2470
btw支kit就...我諗只要你入左任何一支GM或其他貴鏡之後就唔會再用得落手 所以我諗可以無視
影景/建築多就1635
會影人又影下景或者唔知自己鍾意乜想穩陣就2470

btw 建議1635
2470個range同太多定焦鏡個range撞
你會無乜衝動再買第支鏡
好似係
Sorry, 我係新手有啲嘢想問問
我買咗A6300 加標準鏡頭E3.5-5.6
咁我見影星影景大家都會推介samyang 12mm f2.0
咁影人像就推介大光圈鏡頭,咁我想問問有咩鏡頭可以推介,我就想用依個鏡頭做主鏡頭,平時出街影相或旅行都用依個鏡頭,所以焦距可能都要闊啲,特登影星影景先換samyang 12mm f2.0,有冇巴打絲打好心解答?
咁又唔話,話晒2470得2.8,定焦1.4快两個stop相差好遠
THZ!
我自己有用sony a6400
平時懶想一枝影人像+多D景就 sigma 16mm [呢枝真係人景都勁好, 等效大約24mm左右, 你youtube搵到勁多評測讚ge]
如果你單單想集中人, 少D景 就sigma 30mm / sony 24mm [等效35mm人文鏡]
如果你想壓縮哂個後景, 就sigma 56mm (貴D) 或者
插枝sony fe 50mm f1.8 (千零, 抵玩)
唔影星2.8應該好夠 我應該買1635 24唔夠wide
Thanks, 巴打,咁我再上網搵下呢幾隻鏡頭嘅資料睇睇先
A7有冇邊支35mm抵玩?
原廠35 f1.4用唔用得過?
要大光圈?
係,諗緊好唔好由fuji 轉過黎雙修
輕便就35 F1.8

貴d 及質素好d 就B40 & sony 35 F1.4

再貴d 及質素再好d就 sigma 35 1.2, 唯1大缺點是1090g, 自己就用得好滿意,對焦快&準過 b40
梗係好啦, 而家我都雙修緊
見到135ZA個二手價真係心癢癢...
負評果個一齊雙修
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞