[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (52) 2020繼續願榮光歸香港

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
我部機連鏡都係<1kg,用1.5kg腳好似好大負擔
睇你會唔會成日去啲大風嘅地方,例如海邊或者山頂
越輕嘅腳越影俾風影響到
如果唔係成日去呢啲地方可以選擇碳纖腳
有冇平靚正推介
動物大遷徙同雀仔2868
運動應該1848夠做
想問下係hall咁既環境影人係咪應該用728再crop好過1848?
1848既話好似唔夠光 328又未有
用緊R3
見d人多數平既都係sirui
睇你會唔會介意大陸野
有少少budget既就真係多數都係推befree
建議留意重量&放大率

1. 如果只為動物大遷徙用200600G
2. 運動&雀仔100400GM或200600G都OK
但,一方面相機追焦+連拍性能都要考慮,另外要考慮拍攝環境有冇得俾你用腳架,依點涉及體能&操作考慮
3. 如果平時會影花影昆虫建議考慮100400GM

講畫質,200600G嘅遠攝端600mm會好過100400GM+1.4x/2x後的560/800mm焦段,環境一變暗就變明顯
但100400GM相對較輕,長期手持都仲可以,加上會影花影蟲的話,有100400GM嘅放大率&輕量,會容易捕捉好多
如果計畫質sigma30 同1655比較
邊支個畫質會更好?
首先睇你焦段上重唔重視55~135 (等效約80-200) 果截
如果發覺得唔太點用又有本錢,轉1655G都係好事,影景時可以收細光圈/更低ISO做更好畫質
甚至如果發覺10-16焦段都少用,又想試下影動物影雀,或者用長焦段影景,賣埋SEL1018換SEL70350G都會有樂趣

另外,相比起倚賴機身防震,個人認為重新習慣拎鏡姿勢更重要
舉例2470GM都冇OSS,但因為鏡頭比機身偏重關係,有時按快門果刻其實會不自覺輕微抖動,一放大返張相就會見到稍朦
後來調整返好左手托鏡個握法,按快門果刻集中返,對焦位就變返清晰SHARP
依點可以上SHOWROOM搵D暗位環境對焦試試
Gitzo 1545T 定 befree 性價比好
好難講,HALL可以Set到好暗好似舞臺表演咁,又可以好似部份中小學禮堂堂咁有自然採光補足
另外如果係劇團表演又會有打燈直接打落演員上面,反而夠光
而且俾唔俾你用閃光燈打上臺都會影響…etc
好難一概而論

不如先諗一諗你可以行到幾近先
如果本身都可以行到臺下,其實70200GM + 2x都夠做,而且仲係進可攻退可守既選擇
有TALK有SHOW時可以按需要補過2X
記念性質既合照或者想特顯觀眾凝祝時又可以直接70200GM拎淺景深效果

除非你係一鏡多用,好想用埋100400GM去野外攝影,又或者個HALL大到睇動物大遷徙咁遠
拎鏡姿勢可以點知自己有無錯
我自己通常都係見到動物又唔想嚇走佢地先用後段
我其實本身都想一次過換1655+70350因為可以齊焦距唔擔心旅行唔夠用
不過無返工大半年手頭開始有啲緊所以都係放棄呢個計畫
但自從試玩過1655又念念不忘咁硬係覺得18135有啲差距
唔係專業攝影亦無上過攝影堂好難講咩叫正確手勢,建議另找高明或請其他巴打指教
只係個人經驗談咁解,有時未必係鏡頭或相機唔好,可能只係壞手勢咁解…

2470GM個狀況係因為外對焦又本身較重,結果隻手冇托住遮光罩時就好易前重後輕唔太平衡
一按快門時好易隨住果下成個機身輕微郁一郁,抖動的話用R高解像放大原圖會更明顯咁解

1655G比18135重D,但畢竟比FF機+GM鏡輕好多,只係建議去SHOWROOM試用時可以留意一下咁解
睇得出分別就冇得救了

SIGMA 30mm冇持有過唔敢講太多,但睇MTF似乎要留意邊角成像咁,但買嘅人都唔小執二手都唔會貴,問題只係等效45mm會唔會對你黎講尷尬…廣角又唔夠24/35mm果種廣角,遠攝又去唔到85/135mm果種壓縮景深效果

如果keep 18135,除左唔駛花額外錢換鏡外,會覺得好處係仲有遠攝靖嘅放大率可以玩(用S30黎比的話)
如果本身平時少玩放大率,或者都襯花展就到玩多陣先(如果疫情冇拖垮...)

1655G整體OK的,只係光圈冇咁大,但泛用性高
咁睇你自己不惜換鏡都要光圈推到F1.4,定係犧牲兩級光圈但方便好多
無救嘅意思係咪批死會忍唔住會換
我自己未用過定焦其實都唔知差別係點
純粹18135極少情況用到3.5 所以想要再大啲光圈
上網就咁睇F2.8都夠平常用 我自己又好似唔洗追到F1.4
睇得出分別就會在意,想要返果個美好可能性
正如聽得出耳機/音源分別就會想要HI-RES/更好耳機
過來人

不過只要肯KEEP APSC,再買多鏡都係有限錢,相比FF鏡
當你真係1855G+70350G,可能第時再諗都只係大光圈鏡影人像 (SIGMA 56mm F1.4) 或者超廣角影星 (SIGMA 16mm f1.4 / Samyang 12MM F2.8)

如果本身唔強求1.4,又真係好想要返F2.8淺景深效果 / 收細光圈後的畫質,努力了
70-350你就會覺得350唔夠長
要600
利申:用緊a6300想買200-600
好想試玩下龍仔支35-150 焦段好好用
用MC11接黎玩有無得諗,驚對焦慢到接受唔到
諗緊入番枝標準變焦
龍仔28-75定色馬24-70
配A73

本身有枝龍仔24 F2.8
24gm + 呢支
巴打你有無方法呀
我冇搵,因為我冇升
本身預幾多budget ?
兩枝其實都ok
用剩再入135gm

係驚色馬會太重
而且我又有24 2.8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞