[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (52) 2020繼續願榮光歸香港

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
同埋好睇想追焦拍片定聞相
追焦同拍片重要咪73
聞相又有心理準備入貴鏡同harddisk就r3
yes,對我嚟講
高像素優點可體現於後期crop相重新構圖
否則對自己技術有信心/唔想成日換鏡/執著什麼jpeg直出彰顯自己技術了得嘅人,a7iii夠屌有突

r 高iso差,焗你要用大光圈,使多錢唔在講,個輕便性差唔少,呢幾點都要兼顧。當然無可否認r系列絕對係好機,有機會上Flickr對比下啲原圖,睇下邊部最適合
用緊a72,想入支35mm,各位師兄入邊支好?

想街拍、影下女咁。

龍仔如何?三陽呢?
都有諗過七工匠

唔知點揀好,想平、輕

感謝大家
唔好意思各位師兄,天涯鏡的話點睇sony自家支FE 24-240mm F3.5-6.3 OSS
R機就唔好諗啦 普通73就還可以嘅
係我就買24-105啦
35.8 ?
思維掉轉咗?
上gimbal 應該重過handheld
定你concern 防震?
其實35mm有冇防震都唔覺
影女要大光圈
佢哋先會wow
所以已經可以飛走龍仔
如果淨相可以Samyang但就一分錢一分貨
七工匠未試過
係,冇乜錢
咁Sony自己嗰支呢?
但係佢紫邊都。。。
定其實唔聞相冇事
一向鏡頭缺陷都可以視為每枝鏡頭嘅特色
我只能夠話依家啲鏡其實全部都要聞相先見到缺陷
黑角除外
然後就係睇你鍾唔鍾意同埋價錢啱唔啱你
你嘅需求亦都好清楚 所以其實剩返嘅選擇唔多
學到野,唔該晒
想平三陽
想要少少macro龍仔
想要大光圈Sony
有時鏡頭太完美反而冇咗某啲效果
然後你就開始諗點解好似影得唔夠人地”moody” etc
好concern 防震買gimbal
OSS影相就可以偷多兩三級,拍片就算把啦
但sigma 冇防震喎
我自己就睇重鏡頭重量
鏡頭輕啲你會願意換多一啲
願意帶出去影
同意
但龍仔真係2.8 唔夠人砌
原廠35.8
隻mon真係廢,隊俾囡囡/客睇佢地會靜左
我就會叫佢地望入evf睇preview,佢地就會話:wow. nice!
之後佢地就會自己望入evf睇

個LCD我個人係構圖多,exposure影幾次就會預到
LCD靚d當然係好,鬼叫A73係入門機唔要求得咁多
要細要平不如留意有冇二手f2.8 ZA
想拍片就一定用gimbal,唔好諗太多
sigma 16mm f1.4我有,影相幾好,但少拍片講唔到你知
sigma 30mm f1.4唔考慮?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞