[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (52) 2020繼續願榮光歸香港

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
富賤死黑不了
用緊A7r3,黎緊去日本旅行會拎24-105,配邊支廣角好?
唔睇價錢
龍仔1728
12 24 f4
黎緊東京諗住1728 +枝 35za 輕鬆d
唔睇價錢又唔嫌重就1635gm
Laowa 1018
老蛙MF超超廣角
光圈細算輕巧
自己計估接唔接到暗角成像

SEL1224G
原廠AF超超廣角,冇Overlap焦段
最大光圈F4,冇得上圓形Filter

SEL1635GM
原廠AF大光圈超廣角
82mm Filter 有少少重+大

T1728
龍仔AF大光圈超廣角
67mm Filter 輕便
希望Firmware更新唔會對佢有太大影響

如果要定焦大光圈
AF的話可考慮Sigma 14.8 / 20.4,都係冇得上Filter,Zwiss B18F28都可以考慮幾輕便
MF可以諗福仔21.4

唔駛諗大光圈剩係想要輕便Snapshot
福仔10mm / 12mm / 16mm / 21mm 果批鏡可以考慮,一律MF
屌做咩負皮
呢支真心最正
尋晚上左大東

呢排想影雲海又易搭去行少少既
可以去邊影?
帶左 A7III a6400 Sigma 14.8 70200G 24105G
但係呢三張都係A7III + 24105G
啲人話佢有gm質素
有冇衝去訂Tamron支20mm
想搵支廣角上gimbal
三張都無
Sorry 巴打,容許我問啲愚蠢嘅問題
我上網搵過Sigma 16mm f1.4資料,多數都好評,應該會揀依個,但無提過光圈同焦距範圍有幾多?定係定死咗得16mm f1.4?
但我見Samyang 12mm f2.0都有提過光圈有f2-f22,而焦距都係定死咗冇得較?
另外睇過呢啲鏡頭後發現應該要揀第3種鏡頭,就係用嚟影朋友做運動,我可能係籃球場或足球場邊或看台影過去,我上網搵過焦距多數都要100mm以上,想問問有冇啲平啲嘅長焦距鏡頭?
最後想買個輕啲嘅腳架帶去旅行影夜景,想問問有冇推薦?
清點睇Samyang 18 2.8? 見佢平平哋又輕 好過14mm前面球形鏡片上唔到filter
定焦鏡黎
光圈最大F1.4 我估最細咪16 or 22 反正好少時候收到咁細
55210 最平 但quality 麻麻
想問下呢支鏡如何?
Sony E 10-18mm F4 OSS
唔值5000蚊
但係你冇得選擇
APSC超廣角變焦得佢
呢支二手價都超硬 傻撚咗
俾盡3000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞