[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (52) 2020繼續願榮光歸香港

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
Bigma 2470出下相好喎
好後悔聖誕冇係日本入定bigma 2470
呢排要支standard zoom 影活動
望完評測 覺得bigma好過gm (個最近對焦距離好正)
a6400 + 70200G
係大東山影

a6400可以直接用呢支鏡?唔洗接環?對比起FF機有咩分別?
a6400可以直接用呢支鏡?唔洗接環?對比起FF機有咩分別?
可以
焦距要x1.5,變做105-300
影出嚟啲嘢冇ff機咁sharp(呢樣我一路都唔肯定)
聖誕前無入到,依家要等香港番貨
想問光圈幾大?
曝光嚟計都係f4
但係計景深嘅話要x1.5即係f6好似係
4000不如買過支
想問下大家啲貴鏡會唔會買filter保護? 買會買邊隻牌子?
照計,應該sharp d,1個pixel ff機area大apsc咁多
不嬲打真軍
有冇師兄講解吓點拍慢動作 拍片0知識唔知咩 100p 100m 50p 50m....
如果a7iii既話 將上面粒掣扭去s&q 就直接慢4倍 但收唔到音
50m50p 100m100p係FPS數
理論上 slow-mo最少都50m50p先做到慢2倍
如此類推
弱弱一問普通uv filter 買邊個牌子好?
b+w
hoya anti satanic
弱弱一問普通uv filter 買邊個牌子好?
b+w
hoya anti static
視乎閣下係邊批人:

無錢 --> 買平鏡 --> 粗用都無所謂啦咁
有錢 --> 買貴鏡 --> 落b+w薄filter計番鏡價性價比都ok
好撚有錢 --> 買貴鏡 --> 換過枝都係散紙黎落乜鳩filter
師兄們如果影人像
會點樣教PP
A7iii
手上有 24105g, 24gm, 55z, 1635z
想upgrade 枝wide angle, 手上全部nd cpl 都係77mm,
唔考慮要用82mm 既1635gm, 要枝wide zoom 好定定焦
龍仔1728 2.8, samyang 14 2.8, samyang 18 2.8,
利申影人影景都有,唔拍片, 有時會影星空,手動就不了
可以理解吓拍片啲基本setting先
e.g. 快門速度係FPS既兩倍 etc
100p = 100fps 愈高fps後期可以slow down既percentage愈細
100m = 100mb 愈大代表後製空間愈大 好似係
常用規格係24/25/30FPS
你拍50/60/100/120FPS既片擺落去slow down返就係
另外可以轉做NTSC就可以用盡120FPS (香港出機預設PAL制式)

有錯請指正
我同你一樣都想換換手上既wide組合
不過我會選擇等下先
睇下罪大今年出果枝wide係點

同埋呢個時勢delay一下消費
傍下身又好可能到時會賣平d都好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞