[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (52) 2020繼續願榮光歸香港

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
上網搵架炸
想問下A6400係咪防水滴?微雨出街影相會唔會出事
個人覺得Hoya anti satanic比b+w好
感謝回覆
Ff鏡放係apsc係會無咁sharp
因為apsc機用唔盡支鏡既成像圈
調番轉呢?
但用FF鏡就冇黑角
有黑角係ff機用apsc鏡
APS-C用FF鏡咪完全冇
yes
想買張128gb既卡
大約$800左右有咩介紹
理論係,不過我覺得原post ff鏡套落apsc冇ff咁sharp個point,最主要係senor size per pixel
有冇人有用35mm既鏡??? 35mm有邊幾支揀?
等緊有apsc+機身防震既機, a6600太貴
原廠得35 1.8同1.4
1.8好好用喎 去旅行都冇換過咁濟
其實只要明白crop factor同pixel只間關係,應該會更明白

舉例
A73係2400萬像素
A6400都係2400萬像素
同時插一支FF鏡
A73可以比較用盡支鏡既成像圈而輸出24mp
A6400用唔盡支鏡既成像圈但一樣要輸出24mp
所以A6400係會無FF鏡插FF機咁sharp

但某D鏡例如35mm1.8暗角勁/55mm1.8徑蝕嚴重28mmf2邊位差既鏡
用係apsc度就會crop走左佢地最弱果部份(邊位)
所以會有感覺張相光左同無左最大缺點

舉多個例
55.8插A73 vs a6400插sigma 56mm=Sharpness 55.8 win
55.8插A73 vs a6400插55.8=Sharpness 55.8 win

A6400插55.8 vs A6400插sigma 56=就係Sigma 56 win

有D長
希望大家明白,支sigma 56己賣,如果唔係都想再做個測試(之前已試但無keep save)
買鏡送gym
sigma 35mm F1.2
我用緊1635GM
雖然光圈細定焦個啲鏡一兩級但真係好sharp
去大阪 帶邊2枝鏡好? 有咩建議 ?
A7iii 有 1635gm 24105g zeiss35 1.4 55 1.8
16-35,55.8
想買部ipad pro or MacBook Pro for簡單執下相 長遠感覺上電腦好小小 但ipadpro又輕便有時去旅行拎埋都唔太重 有無Ching有建議?(普通套下preset 較下色 好基本)
24105+35.4z比較好
大阪用唔着16
我果時去長插35.4z
有冇人知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞