[iOS/PC] Gwent 昆特牌 (5) 睇完Netflix就要玩昆特

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
全部卡有得抽(除左throngbreaker卡)機率問題
早d合water同oak係因為越早有 越早享受勝利
好 我睇下先
玩左個幾月, oak好似係松鼠deck必入
Op卡 99.99% auto include
咪同北方狗男女一樣
KIKIMORE 好玩
但唔太識點打R1
怪獸R1組合
蜈蚣長老
新卡2攻-死聲召7費怪
召野獸或者巨魔出嚟
最後食屍鬼食墳墓隻蜈蚣或者巨魔
咁都唔夠分贏就冇計
張野有咩用
放工即整

你地多數用邊隻料整
RD1就打哂大怪出去?
咪好難觸發KIKMORE個THRIVE?
有冇人知lockdown R1 有咩牌一定要留
因為淨係靠kikimore已經夠贏R3
你留大怪加kikimore R3係ovekill又贏唔倒R1
有另一種打法係用吸血鬼加流血能力搶R1
放棄復複製多一隻kikimore
有冇deck list 想玩下

整卡一定係用scraps
如果整閃卡版本就要額外俾Meteorite powder
Meteorite powder係咪剩係用黎整閃卡
整閃卡或者去商店買某d bundle
小遊戲嚟計就唔錯
作為獨立game 真心悶
上個post 仲話接收爐石難民 連爐石20% 都無

卡game 畫風係重要,但如果畫風係最大賣點,咁不如去睇畫展

得罪講句,仲悶過pokemon TCG
只能講各花入各眼
我覺得昆特好玩 因為佢玩法流暢同少運氣成分
玩法流暢在冇費用系統 唔會因為唔夠費而有牌打唔出
少運氣成分就大家都明 唔似其他card game咁可以神抽獲勝 主要係技術較量 贏左有成就感
另外最重要就係佛心佛到不能再佛 昆特應該係市面上最平既ccg
又易入手 唔似遊戲王/萬智牌咁要學好多野先玩到 但又不失其深度
我比較想知你覺得咩卡game係好玩

btw接收爐石難民係因為果時(唔知而家仲係唔係)既meta又係薩滿獨大
我地緊係要吸引下爐石玩家入坑起碼昆特真係對新手友好
我有玩爐石 好多季傳說
我覺得Gwent好玩過爐石好多
爐石根本唔洗用腦 呢隻要諗好多野
爐石首先入坑貴
其次勝負睇彩數
不過比較輕鬆 抄副勁deck亂咁玩就ok
爐石對新手先係最友好 你新手玩啲易既deck 神抽可以打7職業選手
Gwent叫新手同alessio打100場可能都贏唔到1次
我指對新手友好係指金錢上
的確玩法上係爐石簡單D
所以爐石咪多人玩 畢竟快餐文化
推薦樓上果位巴打試下玩多陣 可能會上癮
爐石強既地方係隻game 7年都黎
啲卡既描述都係一兩行搞掂 同遊戲王相反
爐石你新手老手 無論afk幾耐
你一開返就上手 睇livestream都好易睇得明
簡單易玩先係爐石keep住人氣最高既原因

Gwent其實都唔難玩 起碼我入坑一個月就上到pro rank
爐石一個月你一副主流deck都砌唔到
Gwent人氣keep住一般 一黎因為佢上手複雜少少 二黎隻game作死果排應該流失左好多人?
Gwent真係要睇黎緊Android launch同E-sport competitive方面衝唔衝到更上一層
Gwent其實最特別係3局2勝同Witcher lore, 獨一無二
悶唔悶真係各花入各眼, 起碼我可以打一場係全場Mon住, 一路打一路諗下幾步點行, 估對手下一步會點行去破, 好似象棋咁
屌呀?
Damian可以解鎖lockdown?
WTF?我以為佢招技會唔用得
係, 佢寫明可以enable番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞