True Wireless 真無線耳機討論 (36)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
我諗Truegrip Pro實fit,不過pro同唔pro個聲好大分別,因為多左濾網,可以試下先
而家新耳機好少delay架啦
睇片冇問題,打pubg嗰啲就唔得
見佢冇aac驚爭啲
Sony就有aac + 數碼放大器
Mw07就10mm好吸引
其實我都認同所以先諗緊 利申:唔係好聽得出靚幾多聲 只係覺得mw07plus係好聽少少
爸打好有心
有aac架,係佢official冇寫出黎,佢官方客服回覆有aac
有啲咁嘅事?
其實出街隔音真係好重要,尤其漏左啲引擎聲嗰啲低頻噪音入耳嘅話,基本上bass會大大大減弱。而MW07 plus唔隔音得黎,又唔校得EQ, 佢冇app都算,我用自己app黎校,一校就distortion, YouTube都有人試過用自己EQ校,可能係佢硬件上optimize左去佢自己個調音,所以一郁佢調音就衰聲,出街嘈都冇得推大啲個bass。
音質呢家野其實好主觀,我由中二開始買Westone 配ipod玩,玩到高燒嗰陣買大耳牛,枱amp,幾皮野買DAP同cm耳機。我可以話你地知,想真正enjoy到聽歌,一個啱自己嘅調音甚至係可以重要過耳機本身嘅質素。當然如果貴幾千一萬蚊越晒級咁,咁即使調音唔啱都可能會好聽啲。但而家千幾蚊到二千幾蚊嘅tws嘅發聲單元本身係未做到呢個差距。我用RHA Trueconnect對住啲frequency response graph黎校,都真係校到MTW 個聲出黎。音場,分離度,下潛,有晒,係差個aptx,令音質密度唔夠。所以如果有EQ真係要玩下,咁你先更了解自己中意咩聲,同完全發揮到耳機潛力。你以為佢本身已經好好聽,但校完如果fit到你口味係可以更好聽
呢個問題之前討論過架啦,其實而家仲邊有chip唔support aac架,mw07頂級model啦,實有架。SBC 好爛聲架。
75t 賣街未,星際都好似唔見有
xm3好啲?
EQ影響到嘅野,比好多人想像中要多。
唔單止係校多啲少啲bass嘅問題。
音場,樂器同人聲嘅定位,分離度,都影響到。甚至我用airpods pro都可以校EQ校到好多覺得airpods垃圾嘅人覺得好聽。
對有音質有研究嘅巴絲建議down個有十級音頻嘅EQ app黎試下,了解下唔同音頻對音樂唔同元素有乜影響,試下自己調音耳機。
XM3個EQ係掂,不過首先佢隔音都係麻麻,我用左三星期頂唔順。第二佢開ANC會影響音質,高頻會比佢個anc食左啲,朦左,但唔開anc出街用唔到。第三佢冇Aptx,用iPhone就唔緊要嘅。
巴打有咩EQ app 覺得好用,可以推介下比小弟
真心建議你換隻啱size嘅耳棉or耳膠
我用Android機用Poweramp。其實好多其他EQ app,不過而家啲人多數都串流聽歌,咁就得跟耳機嘅app嘅EQ先用到。我啲歌全部係本地file, 就可以用Poweramp玩得好盡。
ANC差唔係換耳棉就解決到嘅問題,係可以物理上隔多少少噪音,但佢用ANC個咪收左返黎又處理唔走嘅噪音係會直接播入耳,唔係fit嘅問題。Sony ANC仲掂,不過比起Falcon隔音都差條街。
Believe me, I've tried my best

咁巴打覺得mw07+值唔值得入手
今日試聽完真係有啲心動但仲1516緊
有巴打話好過 airpod
五毛剩係識推falcon
其實耳機咁主觀既野自己聽自己決定好過la
我都有同感呀巴打
之前唔係好覺有人提話xm3開左anc會降音質,我自己用就都幾覺,仲要係街用anc會入風聲。用左個零月都頂唔順,跟住呢幾日去試左falcon耳前一亮覺得岩自己就換左了。
我係比較喜歡聽得清各個樂器同利啲嘅聲,不過falcon話十二月出app到而家都未出,希望到時有得較eq可以再好啲。
睇你1516啲乜囉
我唔會話佢唔值,佢聲同build quality係真係好嘅,陣係個樣都值票價。
我唔買係因為佢玩唔到EQ同對我黎講唔夠隔音啫。
我都話我玩過cm耳機對隔音要求係高少少嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞