[護士]好想resign2之已經轉工

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
原來得一日通知,早知我就早D resign唔洗好似依家咁濕滯
你應該冇做過ot
做咗OT兩年,真係好唔鍾意
好彩遇到啲好同事(一部份)
後其adjust咗自己心態當係接受吓唔同挑戰咁
但返工真係幾辛苦,尤其係日日都可能做唔同嘅位
啲老屎忽最鍾意話:未做過咩?嚟咗咁耐都唔識?
心諗:我真係未做過/平均一星期做一次,點會識
所以成日覺得自己好廢,好大壓力
同埋覺得好多嘢都好無聊,特別係care啲instruments

不過總算捱過咗rotate咗去ward了
Between, 有冇人讀咗/讀緊/諗住讀master?
七日呀
假如係ha recruitment day in
最快幾時會收到消息...
你試吓轉吓地方先,
我做咗一年醫院RN就炒咗HA去老人院做RN。

或者出去走一轉你會係呢一行行一條新路出嚟。
你地每日做的嘢就係講人是非,同埋話人係鴨,同植嘉敏一樣
做工程做到有六七萬一個月果啲唔得閒上連登話你知佢地係24/7on call
有咩護士post可以唔洗輪班
巴打,我同你情況一樣,唔同既係我前幾日已經裸辭咗,CND死都唔俾我調ward,係都要我等到rotation(明明就唔撚知幾時先有得rotate), 又係咁踩9我話我唔夠經驗出去做乜乜乜。辭咗個人即刻開心番哂,想一邊做agency一邊再搵長工.
想問吓做緊老人院嘅巴打
RN係咪要做d咩?
因為換片餵飯sit out個d應該係阿姐做
派藥又可以係EN比
咁RN做d咩?
不過而家好多ncov好似都係院舍入邊爆發
係咪最近唔好去老人院返工呢?
另外有冇巴打知道地盤護士做啲咩?
工作環境會唔會好差?
lm
爬上文有講老院護士要做啲咩
應付巡查/幫手做考核/幫院舍做感染控制等
醫院同老人院邊個高風險啲自己諗
不過我見有d老人院唔駛返shift
係唯一嘅好處
有冇人做緊醫學美容?
好唔好做?
護士做醫學美容應該出唔足人工
要熟院舍準則同管人
可能仲要加班同on call
你言下之意即係老人院唔好做?
但我見樓上有巴打又做得好開心
返shift做前線好過返九五做admin
個人覺得
不過番shift 對身體真係影響好大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞