[護士]好想resign2之已經轉工

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
攞工程比真係冇得比
護士人工贏太多
我做civil行完三年scheme重要考個合格率低既試 考到有牌人工都係得三萬左右 重未計幾撚多人考唔到牌
考完牌OT重要冇補水 一年得十至十二日假 入唔到政府人工好撚低
護士唔計25日AL 每年跳PT加通脹% 你地打風落雨 流感高峰期出雙糧
做工程都唔知要做幾多年先上到四萬八
利申 有FD做緊間公司今年加人工少過500
見到頭三條笑左出聲 咁都要問仲衰撚過tuns
條柒頭仲要大大聲講出黎覺得自己無問題先好野
2年貨仔未遇過真正難既case想拋書包又拋唔出 結果拋埋啲咁濕鳩既「題目」
我懷疑佢連BS>999 都驚到要inform HO,仲要慢慢等operator call再慢慢等HO覆完先識去執野幫patient插Foley
我唔識呀求下你答我 好想知依家d新人咩做法咁完善
係咪全部inform IC inform HO MO 然係繼續做routine?
Aug 1130打咗 1500打唔打
大力旋風:搵senior 佢話派就拉埋佢counter sign, 再淆既就特登Call HO/MO confirm , call到second/third call到有人認頭

sbp90 CHF case lasix60mg打唔打
大力旋風:搵senior 佢話派就拉埋佢counter sign, 再淆既就特登Call HO/MO confirm , call到second/third call到有人認頭

DNR case sbp60要點搞
大力旋風:搵senior佢話搞就搞,再淆既就特登Call HO/MO confirm , call到second/third call到有人認頭

TypeI DM 但 DKA 但hypoG insulin打唔打
大力旋風:搵senior 佢話打就拉埋佢counter sign,再淆既就特登Call HO/MO confirm , call到second/third call到有人認頭

HD 前patient sbp180 bp藥俾唔俾
大力旋風:搵senior 佢話派就拉埋佢counter sign,再淆既就特登Call HO/MO confirm , call到second/third call到有人認頭

我會射哂畀人 咁做岩唔岩呀同行
流感高峰期出雙糧
你出比我呀?
返緊Night lm
做護士唔用腦做野 只係識射波真係唔好做落去
睇到呢d人就火滾
真心個牌點考返黎 俾佢屌多次都咁話
最簡單一句睇情況先決定俾唔俾囉
不過aug 係咪augmentin?
行內真係叫aug
augmentin真係q4h?唔係q12h?
你咁問lasix 不如問lasix拎黎做咩?s/e係咩?
Sbp60咁低仲唔俾水?dnr咗唔通你就咁俾佢死?
如果Sbp60點解咁遲先發現
同埋落藥唔係落藥咁簡單 要睇埋病人情況同埋啲lab result obs etc etc 聽你咁問
我反而想知你點解會有呢啲諗法 唔係應該全人護理咩
我就真係想問返佢係咪行外人
我就緊係行外人 都話咗轉職
不過係咪都射俾ic 真心佢點過probation
認真 以上所有問題都係一個格主可以決定
唔需要揾d咩人射波比邊個
點解咁弱智既野都夠膽講出黎
Aug Q8H, renal dose Q12H 1130打左 自然就會改後面時間
DNR case Bp低 唔一定要比水 要睇屋企人意願 一般黎講會call屋企人報危先 順勢問佢想唔想比inotrope/快水. confomrt care可以水都唔比友佢,叫屋企人見佢最後一面,obs Q4H既話無話遲唔遲發現BP低
佢以上所有問既野唔洗睇lab result都答到

希望fresh grad朋友仔們儲多d經驗 一開始唔識好正常
你mentor鴨仔團放你走真係害撚死人
不如同我講你邊間出身 個牌咁易拎
個牌最值錢 唔做錯係基本 同份份工都一樣
最值錢係你讀過書 係你識獨立思考去做決定
無野係醫院係確保到 正如APN喂奶都出事
所以先有training protocol guideline intervention去預防
而唔撚係拉人落水 問senior就100%避免到
上次紗布封喉 希望我有生之年唔會再見到
同埋出事都係睇document邊個最後跟手
唔識要問好正常 但你係RN唔係學護
你做學護預撚咗你唔識 唔係洗撚出long con考牌
有牌都唔撚識 咁你個牌點拎返黎?
仲要講到唔識就射俾人 呢份工有手有腳就做到
做得你同事你唔resign我都resign
嘩屌岩岩先望到佢呢段comment
條友真心護士界毒瘤
照佢咁講我屋企隻狗都做到護士啦 有咩事咪搵人幫手搞掂囉
佢返工根本唔係諗patient care 而係全力諗點樣保住自己個牌 任何有risk既一律想推埋人或者拉埋d人一齊攬炒
有個咁既心態既同事真係慘
做護士做到佢咁真係簡單
日日返工唔使用腦 派粒藥都話唔識自己決定要問IC
原來搵人認頭拉人落水=確保無incident
如果成個shift包括IC都係你呢種心態就好玩喇
一車車人為咗3皮起薪入行 但又唔讀書
遲啲呢啲情況 應該係行內普遍問題
我實習個時問mentor野已經俾人當垃圾咁屌
已經要係mentor睇住情況下 自己做決定
做錯決定會肥 或者捉入房屌爆
但如果真係轉個環境咁好做
我真係會考慮入返呢行
Fg rn做左私院一年幾想做返ha
Apply完要等幾耐先有offer?
同埋有冇得揀dept?想做a&e
流感高峰期出雙糧? 不如你理解下個行業先講啦
同埋你講既打風落雨係講緊8號10號風球呀
周街無車返工呀 的士收你幾倍價錢
出去返工搵命博架 講到咁輕鬆不如你10號風球出去返工?
想回應返前面巴打

心靈綠洲係有用既
雖然方法上都係好textbook
cbt relaxation exercise 嗰類
但如果你個人容易鑽牛角尖
有個免費Clin Psy guide下你都唔係壞事

呢行普遍通病都係knowledge 唔夠
雖然 巡例上有啲野都係問返HO,MO
但 如果有心讀下書 慢慢做耐左
好多時自己可能都有個答案
甚至俾suggestion
我ward mero 打q6 架
但pharm 有張紙仔攝落d antibiotic 度講明點打
不過我諗正常人都知唔會有ab q4打掛 .....
dnr 左sbp60就緊係打電話叫屋企人啦 ... 唔通call 醫生開inotropes 咩 ....
sor... 我上個月先rn 無可能17 年rn 做左就快三年呢啲都唔識掛 仲叫fg???
想知你而家做緊咩 唔想做一世護士
有諗過儲返d exp 之後去做clinical instructor 又有諗過完全轉行
一陣隻norvasc set 左withold <90 sbp 比佢度到個89/50 佢應該要問ic 比唔比好

又難得竟然有senior 容忍到咁既人生存
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞