[護士]好想resign2之已經轉工

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
有時同啲病人吹兩句 我會搞到佢地會喊
好似十年無人關心過佢地咁
諗住自己遲啲老咗住OAH無人探都會咁
成日都覺得做M&G最撚悶 成個文員咁成撚日整堆文件野 好撚討厭
十鳩幾廿萬份表要填 無撚聊 好似唔填就等於冇撚ass過patient咁
轉去其他特別dep會開心好多eg.ICU CCU A&E OT
條氣唔好又肥啲病人一訓平就好易drop SpO2
次次都係量力而為
跟住唔忍心諗諗有wrinkles咪有pressure injure
就會幫到盡順手出力拉直埋其他野
跟住條腰
特別夜晚訓直個人條腰會勁爽
真係捱到max point
又唔早退休又有會幾多個
有啲人生得好高 實痛得好快
你P1係留番係tuns個ward?
Therapist 自主性高
PT仲可以出私人做 月薪高
點解會揀黎做nursing
做乜咁睇唔開
淨係見過調番轉nrs再讀轉出allied health
認真一問 護士有咩晉升機會同權力
你話愛同責任 確實係護士多啲日日都做bedside care野
讀/做嘅野比起PT感覺上係更似醫護
但係講晉升機會除非你真係上到位識擦鞋升上APN 唔係嘅話一世max pt RN
https://lih.kg/352506

28歲咋下話
以為係咩做咗好耐嘅senior
口吻咁老屎忽
咁睇唔開
PT OT 升到一級都爽皮啦
時間又好好多
行內有句叫鬼um眼,有事唔係話特登最錯,但人總會不時做d on9野,雖然呢個唔可以當藉口,但你都唔好當護士係神好唔好。
你有無諗過點解幾皮野ha都咁缺人呀?
諗下交更 交小六個case
捱下捱下就rotation
acute地方都可以好唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞