[護士]好想resign2之已經轉工

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
轉邊行真心唔講 怕俾人相認
專業同睇人工嘅野 香港地都係得幾行揀
但要轉就要趁年輕 老咗人地會唔要
未計入行仲要捱上去
同埋預新入職無3皮起薪 但將來會輕鬆啲
前景就變相睇實力 唔係ha無風無浪跳咁point
大力旋風: 仆街SBP爭1 雖然做左就快3年 但我都係會inform IC call埋HO 射左比人先派粒bp藥 保住個牌最緊要
比佢做10年佢都係搵senior
比呢d人慢慢年資高d做night ic day ic都唔知點算
到時就射比d細既定佢會call經理/DOM?
就算冇呢啲 專業黎計護士待遇算係咁啦 雖然你地要番shift係真係辛苦
出面幾多工程撚幾羨慕你地 身邊啲同事都好想轉行 做工程讀書果陣唔輕鬆得過你地 出黎做野又辛苦 星期六日冇OT claim都要照番工 但人工萬幾跳起 行緊scheme公司睇死你唔敢走一年加幾百 因為斷咗scheme冇得再行番 明明大家識既野都係咁專 但係待遇差別就咁大
都唔可以盡信藥房架 試過同時間v左pantoloc 同Lanso 咁就Double dose 左
講起NG tube 單野 真係諗爆頭都諗唔明 已經aus +ve ph又驗過 又照埋X-ray 咁都可以錯位 想睇下佢risk alert 點講
想問下大家 點解aug 要用WFI 黎溝 但其他好似sulper 就唔洗 問過好多人 都講唔到
其實要問左屋企人 有分真d同假d 我見過DNR左吊緊Dopa 20ml/hr
不如換個個情境 如果個patient spb 105 咁又俾唔俾Norvasc 10mg
做會計 入到Big 4 一年加一萬
到四五年後人工已經高過護士了
標準答案: 射比senior /醫生
大力旋風話行內人會明單野
我仲以為全世界知得我唔知
不如搵佢解釋吓
所以你轉行真係啱
X光都話咗唔啱位咪錯位囉
係錯位照餵咪入肺
你真係未做鴨仔都俾人DQ la
我暴大人
你最好小心啲
我係問題兒童 但起碼我唔似你問埋啲on9嘢俾mentor罵
Mentor傻更更咁次次placement 都俾A我

唔啱位冇ph冇聲照餵係個人問題 唔跟training 做嘢省手大有人在

算啦 講多冇用
你都冇點做過就俾護士界DQ咗
睇你講咩sob drop 就知你冇讀過書
我係問果個所謂senior答先話唔識 我冇答案問嚟托咩
真係翻到生無可戀
你覺得得你一個護士錯
定係有醫生陪你錯 你個罪名會大罪啲ah 聰明人?
如果單新聞係護士未經醫生睇肺片就餵錯RT
要上court 牌都可能停埋
你到底係咪讀過nursing 嫁
如果冇寫條件
問醫生啦
但一般都可以照俾
其實唔係你決定
你要問醫生
1. 唔係renal dose係可以揀打or omit,
Renal dose 亦可以揀moit 唔一定要改鐘
呢啲係由醫生決定 點解會由我哋決定呢?

打同唔打我都試過 嚴格嚟講你係冇權omit
當然你omit咗多數冇人話你 如果你打咗就多數俾嘈

同埋醫生都會睇lab result決定
有啲醫生特別內房會再睇Cr決定打唔打
咁佢睇唔睇當然都係佢決定啦

2. 呢樣要睇佢prognosis
一樣係醫生/家人討論嘅決定 我哋冇決定權
講緊嘅個病人嘅生死決 你又點可以由自己揹?
BP低搞唔搞都係要抽人認頭

當然 你個解答一般情形都係正確
但冇事就冇事 有事人哋要嘈 問你點解唔問醫生自己決定你要拆?
不如你收收皮先
睇乜春情況丫 個情況你決定嫁?
你連問題核心都搞唔清楚係到懶叻 死開啦
Augmentin Q8仲多過Q12 la 全世界renal dose?

你啲答案真係柒到唔敢睇 你自己睇人解答啦
ampicillin都有Q4打
有Q4 abx有幾出奇
亦有septrin Q6 落500ml NS咁打 打到fluid overload 但都係vet dosage

你講得啱要call 家人
不過我啲問題係針對緊果個所謂RN senior
真係行內人唔好秒殺我啲問題 pls
如果我係格主 一係就Recheck 完先再決定俾唔俾 recheck 完仲係一百零五 可以唔俾都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞