[護士]好想resign2之已經轉工

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
我最近轉職去私家。
去做body check...
我發覺私家d面口重閪過HA....唔知係我自己樣的問題定咩.....
其實私家好招呼係咪myth來
我意思係augmentin係讀過nursing都會知
但講到識至少要知道佢啲side effect, dose, allergy reaction, renal dose, etc 但我出緊實習 真係有個fg rn夠膽死講唔記得晒
你個理由真係柒到連講得出口都覺得尷尬..
不如你話同人share acc la
我真係會信嫁
鴨仔團要DQ嘅係你呢啲唔識又扮晒嘢嘅人
鴨仔團更加要識得inform 同射波俾staff
走去答patient/家人 問題
Obs有問題又自己搞唔inform 就好叻?

護士牌係你做每一個決定都唔可以錯
唔sure 嘅嘢都要識得搵人認頭/ 拉其他人落水
確保冇incident 先係個牌值錢嘅地方

你鍾意字眼靚啲咪叫問人/搵人討論囉
事實有起事上嚟最大作用係搵多個人問責/保護到自己咋
唔通on99所有嘢都自己揹?
放心你做落都實有同事會射波俾你 唔使擔心啵
Btw 你咁叻唔會射波
不如你答我
Aug 1130打咗 1500打唔打
sbp90 CHF case lasix60mg打唔打
DNR case sbp60要點搞
TypeI DM 但 DKA 但hypoG insulin打唔打
HD 前patient sbp180 bp藥俾唔俾

我真係唔識自己決定 不如高一班嘅你幫我答我
識inform都係一門高深嘅學問 大家應該明
啊伯pnemon次次訓平sob drop就唔inform啦
我識嘅野都係好少 唔想揹 所以轉咗職
Jun jun要射當然無問題 但過幾年到你做ic
返night又射到幾多次
每個決定唔可以錯係真
但醫療事故一大堆都無假
拉人落水都避免唔到出錯
好似條喉照完X-ray又有ph test同聽聲都出事
巴打你講嘢怪怪哋 唔似行內人啵
係Pneumonia唔係pnemon
同埋都一樣可以訓平 完全冇關係
Sob drop? 你想講desat再加SOB? 唔係太睇得明
你見有問題做咗相應intervention 都
仲搞唔掂
inform咗冇人怪你
佢唔睇佢都有責任 你唔inform 責任在你
做多幾年都唔知咩事先要inform 真係要檢討吓喇
仲有inform真係唔係咩高深嘢
你話晒都係專業人士
起碼知咩嘢會死人 咩嘢急
Inform錯又唔會死人 好多HO都好人嘅

仲有Inform唔係大使 唔通desat就死/冧bp
醫生話keep obs你真係照跟咩
RT單嘢唔講咁多 行內人自然明

咁你轉咗行又唔熟行情就唔好一開口屌人啦
如果真係搞唔掂轉行都係好事 始終太辛苦/大把責任要先上身
根本係護士嘅training 就冇train過斷症派藥
唔係醫生奴唔奴役嘅問題
係根本就未有authority 及能力
始終個role唔通

其實有不少醫生亦有apn grade 護士可以跟protocol 斷症俾藥
Eg hypoG/hypoK/ hyperK/ constipation/ acute pain/ insomnia等等
但都有嚴格指示,始終都係借用醫生權限好多事都要搵houseman 認頭

香港護士training 集中係看case/ inform abnormality
同醫生training 不同 確實唔可以過界

最大問題始終仲有人停留係護士係姑娘嘅年代
信不信由你都改變唔到你廢嘅事實
我實廢過你啦
不如你答咗我啲問題先啦
Senior
唔好同我講連學生都諗嘅答案會唔認答
你真係未柒夠
你以上問題根本好多作為nurse可以做決定
好啦就算你無knowledge無撚膽 要inform都唔係問題 最多比人笑鳩你咁都要問啫 (頭3條要問點搞我真係睇到笑出聲你想扮勁拋書包麻煩作case都作深少少啦)
由頭到尾都係笑鳩你想乜都諗住射比人嘅廢鳩心態
連登仔成日笑鳩香港護士讀唔成書都做到就係多得你呢種人
知就好 縮埋唔好扮勁啦
乖乖地平平淡淡做一世RN仔咪算囉
PRCC最好唔好讀呀你 真係唔想比你呢啲人浪費左啲Quota
Btw 好撚難呀 唔識答你估升APN interview會唔會問呢啲丫拿
一年後係自己醫院未響朵我認你做契爺
屌你 岩岩收工得閒起一起舊post睇
2017 FG喎真係同你嘈黎都曬鳩氣
Preceptor幫你簽哂簿未呀細佬啲elearn做齊未呀
真心一問,咁其實啲答案係點?呢堆問題我遇過大部分,唔同mo唔同答法我問ic ic都係叫我問下case mo或者on call想點。所以我次次都inform
真心答你
有啲根本無必然答案 你做每樣嘢只要有合理rationale根本就算有人Challenge你都唔撚洗驚, 你真係咁驚要inform人咪so call叫保障自己, 從來都無話有問題(當然唔好好似有啲人咁一心想射個責任比人啦)
而且咁多因素影響決定點樣一句答?淨係拎DNR BP drop果條講 淨係單單睇下個relative係啲咩人已經影響到你去唔去搞啦
仲停留係讀書心態 拋個Scenario當case study咪永遠學唔到嘢囉
呢位同行巴打真係令我大開眼界
做一個professional做到乜都射比人 仲可以大大聲理直氣壯分分鐘啲HCA都有責任心過你 起碼有啲阿姐換片見到有pressure injury都識痴個心比patient 呢啲唔撚係要inform IC掛?
行行都係有呢啲人
特別係呢啲唔會炒人的地方
好L多老屎忽以整死人為樂
咁又誇張左 so far做咁多年遇到啲人都caring嘅
最多都係hea
特別啲無意欲想升既就會得過且過 最緊要保自己唔出事
乜柒都射比ic/醫生既 真係見唔少
上面就係活生生例子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞