[護士]好想resign2之已經轉工

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
btw討論人廢唔廢冇咩意思 心態都係返工唔好搞到我就得
做耐左感覺 冇死貓冇黑鑊我都由佢
我通常見親1.2 都拍唔醒
咁唔排除長期hypog嘅人係會tolerated到
不過有陣溝咗水都會1.x但好清醒
因為我以前成日懶醒omit
俾人屌過先知
我on99肯定冇你咁勁啦
做埋醫生果個位
決定人哋倒唔倒水/ 上唔上inotrope
仲問屋企人意願咁威威
冇諗過依家護士權力咁大
不如DNR都幫啲家人決定埋好唔好
同佢嘈真係曬鳩氣
做得耐就知大把佢呢啲人 做護士但一啲clinical judegement都無 又無料扮四條
得罪講句 行內人都知CU公認出品啲人特別多極品多on9
但佢哋自稱護理系亞洲第一
乜鳩都話我地決定唔到 乜鳩都要搵人認頭
真係痴撚線
咁考個專業牌返黎托柒咩 我請個PCAIIA都派到藥啦😂
如果有new grad睇呢個post要認住呢啲反面教材
Clinical judgement係好重要 大把護士叻到可以challenge返HO MO轉頭
學佢咁做野現實一定比人屌到仆街
依家個個爭取護士專業化 竟然有人作為RN做埋d咁倒退既野😂
所以d人話護士人工高 都真係未見過大蛇痾尿
入職時係高 但講緊你十幾廿年都係拎咁既人工 唔會有加人工唔會有雙糧無升職
比起紀律部隊主任 比起會計 比起工程 比起銀行 護士點比
邊幾間?
點解想返HA
太悶 又要服侍醫生
入返ha係咪要計返starting
Tg 傾?
31 days
點解我臨返工會入左黎呢個post
私院唔洗 oah 就要
病房文員仲諗住去讀nursing master, 大多數係病房做野嘅人真係好閪 尤其是中年個d, 睇埋呢個post都可以打消諗頭
我識有朋友做nurse但唔洗on shift
真係爽到爆
係邊做
fg做緊acute M&G
今日星期一 dc6個 勁撚多文件嘢搞
仲要其他症嘅treatment要跟又要寫牌
又要check lab result
仲要諗下點交更畀下更
日日都咁人都癲 staff咗之後無放過break食飯長期無得食
又無時間飲水去廁所
D同事又mean 聽交更嗰陣個樣好閪
雖然無真係屌我 但都好似我做錯嘢咁
以前都冇諗過要辭職 因為硬係覺得要做ha
睇追完個post都會諗下
如果做oah可以有worklife balance又少d壓力都幾好
完全認同
實習個時日日天未光就要仆住出門
未計前一晚溫書溫到凌晨幾點幾
仲要早到醫院隔離個座換衫
Staff咗仲要係無限loop學嘅做嘅野仲多
去到病房等 一打開門口係撲鼻嘅屎味 係打落塊面個種
入到病房要每秒打醒十二分精神
要無時無該應付任何嘅突發野
就好似你讀緊書突然有突擊測驗唔知內容
而且係日日都預咗有 仲要預你次次考足100分

換咗兩個禮拜片已經成team人腰痛
咩body mechanism對住幾百磅病人同壞咗嘅床跟本無用
返夜直情得幾條友換 唔夠人單拖硬上都要
未計啲啊伯唔知成日燥啲咩 成日當啲護士無料
又成日想隻揪咁款 當女朋友咁氹都搞唔掂
唔落得床又點都要落床去廁所 講極都無用
自問係J又唔識講野 勸唔到啲啊伯
唔係太窮 真係加人工都唔做
讀得到都未必做得到 做得到都未必做得長
有心做都未必讀得到做得到

未計政府又乜乜乜...下刪幾十萬字...
唔係公立,好似係d小型社福機構
聽交更嗰陣個樣好閪
雖然無真係屌我 但都好似我做錯嘢咁

呢句中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞