[護士]好想resign2之已經轉工

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
我今個月尾就到6個月,會畀人寫probation report
我嗰邊知我想走既,4月中會派我去其他部門training, 如果嗰邊覺得我表現ok, 到12月應該會畀我由而家既部門轉過去
咁之後既sdr就會由新既部門去寫
呢兩個部門都係同一間醫院

假設我係舊醫院第二個部門既sdr係ok, 而我想轉去一間新既醫院,而我probation期既第一份sdr既記錄,會唔會影響人地收我既機會,即使較新既sdr係正面評語
明白 我都知去med surg學下野先係好 但我聽講做ot就好似會一世做死ot 我之前出placement嗰間醫院係會有半年ro翻出ward 但都係做下樣 之後會調翻翻ot
同埋因為屋企原因 翻day會方便過shift 所以先考慮ot 不過都未必入到 始終我喺medical ward tuns緊
FG就去咗OT做
之後ro咗去surg
(以下個人經驗only)
個人嚟講真係唔太鍾意OT,因為覺得同認知中護士嘅工作差好遠
當然OT nurse都有佢哋嘅專業同職責,但做落覺得自己比較似個technician
有人都鍾意OT嘅,覺得多嘢睇又刺激,亦有人覺得悶
training方面,一開頭半年係有training,但做落緊係差好遠
有好多instrument/procedure係邊做邊學,仲要係口耳相傳咁教
有啲OT又唔常做,所以做耐都唔代表熟,特別對FG係幾挫敗

Duty方面,其實有啲醫院都係要shift同N
而rotate出ward後需要適應嘅時間比其他人長,都幾辛苦
係咪唔諗住翻返去ot做
其實我又幾鍾意ot 不過要頂得順d醫生
私院en留名由入職頭一個月到宜家就快一年都仲好想走 可惜自己垃圾en+宜家呢啲環境
點解medical tuns正呀
想有家庭生活所以想翻Day
無point加姐 無咩野既
院舍撚有咩
咁假如我之後嗰幾年sdr都係good/effective, 會唔會話影響我續約
無allowance +AL +15% 差好多下
睇你要life定要錢
唔會咁易過唔到probation啦
我哦陣fg做ha
都做唔慣 成日俾人鬧
人緣都唔好 成日揸最爛ge team
又話唔俾我過probation
講真 唔俾我過 NO要安排你再train 佢都要負責supervise你 唔係話唔過就唔過
仲有 如果份appraisal你唔認同 就千期唔好簽名
你唔簽名 佢仲煩
我都係en
仲有私院請en咩
睇你之後表現 有人sdr寫得差一樣可以升
你依家又驚依樣個樣影響工作表現 仲大機會唔繼約
本身係個度讀
我聽聞私院都賺唔到錢
想cut人 或者 唔請人
en容唔容易被炒?
你意思問緊近排?都會Cut人既 因為少左病人
但係扣Ph 未至於要npl
未見過被炒 但都係個啲唔鐘意你就會做啲野逼你自己走咁樣
女人堆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞