[護士]好想resign2之已經轉工

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
就黎fg既student留名

想問吓有冇師兄師姐fg入OT
好唔好做 係咪多數翻8-4/ 9-5 少啲N翻..

同埋係咪好少可會fg第一水有機會入到o&g..好想讀mid同做o&g 但聽人講大多數fg都係俾人掟入med/surg學野先
但學校之前請哂HA咁多個cluster既HR黎講talk啲HR講到interview既時候爭取機會同panel講想入既地六會有機..係咪fake我地架咋
我ot, 更期你講得岩啊
多對住電線螺絲,少對住病人,好唔好做就睇你preference
Fg係咪會做recovery room先,之後先train上枱?
啲人西唔西
sis,我都想問ot既野
係咪一入就做好多個鐘無break?
都想入ot,但係自己身體情況,唔可以太chur,尤其唔食野會暈,係咪入唔到ot做?
OT應該最辛苦係要罰企..同ward比ward仲chur啦
之前去OT出placement 啲nurse話一個月可能只係要1-2次N 平時8-4/9-5 好過ward PAN咁chur到身體都壞埋
其實唔過probation, 要extent probation 3個月既後果係點?假設extent左3個月後過左probation, 對將來有冇好大影響
ha 通常train 上枱先, 私家就train circulating 先
recovery room 通常做起碼兩年先做,因為你要大概知個病人做左咩手術,傷口係點dressing 係點, 先可以交更俾病房
傻,ot 先有break 和食足meal time
因為ot 無病房咁忙
無case 時成班nurse 可以坐係pantry standby(hea)
拿, 迎新個時聽cnd 講有人extend 完probation , 最後升到上apn
咁假設不求升職,只求穩定
6年後想轉perm嗰陣,即使最後一兩年SDR有4 good, 但係會唔會因為要extend probation, 開頭嗰年SDR得2 marginal,而令到轉唔到perm?
同埋會唔會因為開唔好個頭,就算之後做返好,都會拎唔到約滿酬金?
洗鬼罰企 大把老鬼坐係後面玩電話
Student就緊係無得坐
Jun要比人train上枱
但做得耐果啲 全部咪坐係度 屌下堆細既 再㩒下電話
perm 我唔知
約金正常拎到, sdr 寫衰你既話上司都要寫原因
假如我第一個sdr畀人寫我probation期內做野唔小心,評左2 marginal
之後既sdr都有3 satisfactory或以上,咁約滿酬金都會拎到,而
唔受第一次sdr所影響?
Train上枱難唔難?係咪要背哂啲instruments同埋要熟讀唔同手術既details?
其實我好想入ot 本身都有興趣 翻工時間又好d
但係我真係好想好想着到嗰件藍色既護士制服
可能好似好膚淺咁 但讀左咁多年都好嚮往着呢件衫 就好似完成左一個目標咁 ot件衫係唔同顏色的
如果ward 要做3個月先熟手
ot 就要做半年先熟

會rotation, 所以會去返病房工作的
黎養和做 fg point 20
羨慕生意好無呀呢排?
聽講好多無生意要被迫放al同npl
呢排centre個邊係差左呀,依排成日cut人,同埋逼你放AL,有部分ward close一半ward
冇請人啦播
多唔多請fg呀
印象中 我個間醫院 ha一大班請個批 第一輪應該唔會入手術室 因為手術室唔會想train左個新人 之後3年抱兩 送走左個staff
如果你係中途加入 就有機會直入手術室
通常new grad都係train scrub nurse 始終circulating 都要你識d野擺邊
recovery更加唔駛諗 人地個班通常都係老屎忽 知道post op management
仲要無15%約滿酬金?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞