[護士]好想resign2之已經轉工

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
我從來都未見過一個行業咁想捽死自己啲細
ngo好多都請en,不過係醫院做開rn,就建議唔好轉出尼ngo,眼見rn位經常轉人。利申ngo en
你都唔知有幾多做超過廿年都升唔到
咁你知唔知工程邊做邊考牌好辛苦
同埋engine 呢幾年咁好景係因為多工程 多大白象
但其實行內都知未來工程係少左

香港2000年頭炒勁多工程師, 因為當年就係少工程, 好多人到中年搵緊幾萬又比人炒左

但護士呢行全世界都缺人, 移民又易

同埋工程師OT 好嚴重 我知護士壓力都大 但起碼放工就放工
其實唔做ha 有咩出路 做左近2年 都係比senior針 好辛苦
唔識不如試下收嗲
所謂嘅溝通咪埋堆囉
講唔啱聽嘅又話你駁嘴
公道講
其實好多行業都係咁
都幾搞笑
大把人返工跟幾百樣嘢就等於醫護都要跟幾百樣嘢
你有冇諗過要跟咁多根本係一件唔合理嘅事
你又知道人地打工唔會有做錯到?
香港人真係奴性太重
百本係中介公司
請左堆想返part time既護士, 揾佢地去醫院做啲打雜野
所以人工低, 唔跟HA point升
個ward都唔會重視你
有潛質上神枱做高層
條友傻傻地
根本多野做就係做錯野既risk factor
會上調人工嘅
不過好似唔係每年都有
姐係 我今日返P更 返1400-2120
聽日返A 0700-1420
同日夜晚再返通宵更 2100-0700 你辛下依兩日可以有幾多休息時間 計埋坐車食飯
一個月最少四次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞