[now突發]選舉事務處遺失兩部有1200選委資料既電腦

512 回覆
181 Like 2 Dislike
亞博個邊只係standby 個個都冇野做 都可以唔見
準備定比人送入集中營啦
大家稍安無噪,北京空中管制,兩部 notebook 遲咗返嚟咋!
強烈要求當日在場嘅選舉事務處人員全部革職查辦

譚局長升官啦直頭, 立大功
正常應該有加密既,不過唔知係咪windows登入果到set個密碼當加左密咁囉
個人資料私隱專員公署表示,今日收到選舉事務處的口頭通知,表示該處遺失2部手提電腦,當中載有1200名選舉委員會委員的全名,以及全港登記選民的個人資料。

選舉事務處表示,有可能導致個人資料外洩,但強調當中的個人資料已獲加密處理,處方已就事件報警,公署亦會聯絡警方作跟進。

公署又表示,留意到當中可能涉及的個人資料數量頗大,因此會就事件展開循規審查,同時建議選舉事務處盡快澄清事件的具體內容,並適當地通知涉事人士。

from rthk
http://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1321918-20170327.htm?spTabChangeable=0

點加密都有方法破解啦
選委資料=秋後算賬
全港選民資料=香港準備有普選??
強烈要求當日在場嘅選舉事務處人員全部革職查辦

炒撚晒佢啦,唔係點補償
正常應該有加密既,不過唔知係咪windows登入果到set個密碼當加左密咁囉

部電腦都係佢地手 無限時間會驚解唔到?
講真情願真係比共產黨運走左,橫掂被投票上次已經發生左,落入不法分子你仲驚

共產黨已經係不法分子

共產黨根本一早有哂啦

支那一早有晒錢, 但又要香港上貢
朴槿惠2.0
除非係硬件加密,軟件加密我都擔心

部電腦都係佢地手 無限時間會驚解唔到?

除非set左打錯幾多次自動銷毀資料,如果唔係總有一日試到出黎

有 bitlocker 都冇用啦
支那要香港人資料有咩咁難
民主派講到明投薯片 比人拎左又有咩所謂
得兩個可能性
支那權鬥想秋後算賬 薯片定777 都有可能
有賊想偷個人資料搵食
寫個屌字果位人兄 rip

係喎
寫個屌字果位人兄 rip

都話係葉劉懷住滿腔怨恨寫
真係無法無天

可能擺明送俾中國
老老柒柒
政府D所謂加密有D信唔過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞