[now突發]選舉事務處遺失兩部有1200選委資料既電腦

512 回覆
181 Like 2 Dislike
政府新聞網 24 mins ·
【懷疑失竊】選舉事務處發現兩部放喺特首選舉後備場地亞洲國際博覽館嘅手提電腦唔見咗,已經報警;暫時冇資料外洩。
https://www.facebook.com/govnews.hk/posts/1889899414566106

部電腦都唔見咗, 但政府居然可以知道 "暫時冇資料外洩"

只係內洩

見到共產黨即刻早洩添啦
單係登記左做選民但冇投票個啲就攞黎種票,下屆泛民主派 唔會再有六成票,應該得番四成票
其實有心拎資料直接去中旅社拎咪得,你申請回鄉証有哂資料,個堆資料仲多過登記選民,多舊魚

所以應該都係外國勢力偷

仲有有哂個人資料之後,已經check 到個人係咪登記選民,點解要on 99 走去偷兩部電腦咁煩,偷左d 傳媒一定話係大陸做,既然會咁有咩誘因要咁做,睇落應該唔係大陸做
習總在下一盤很大的棋
【明報專訊】還有兩星期便是第三屆特首選舉,全國政協常委何鴻燊不單認為角逐連任的特首曾蔭權能夠高票當選,而且相信當日的「白票」會少於10張。何鴻燊警告800名選委,投白票等同不尊重自己,他又說﹕「我跟你們講,你們以為投白票就無人知道?一樣知(道)!」他強調「一定有辦法」知道誰投白票,但記者追問有關方法時,何鴻燊則大賣關子﹕「我不會話你聽!」

哇屌
怕咩呀,要入密碼先開到file 架
全港選民個人資料無證據外洩!

如果係公家野,隻硬碟肯定加密左,要爆password 都唔係一時三刻做到
但奇怪有齊全港市民資料,咪成個DB放左係部機度

一個市民1行
依家全港選民數字 = 3,779,085
http://www.voterregistration.gov.hk/chi/statistic20161.html#1
400百萬不夠

MS Excel Row limit = 1,048,576
https://support.office.com/en-us/article/Excel-specifications-and-limits-1672b34d-7043-467e-8e27-269d656771c3

至少4個MS Excel File就夠放全港選民既Basic Info
英文名/中文名/性別/身份證號碼/出生日期/地址/聯絡電話1/聯絡電話2/...
技術上無困難
唔使Select 100% DB All SQL tables

我估佢地係query左1200個選委資料落excel, 而部電腦可以access全港市民個人資料咋

OK,假如你先係岩既話,就安全D
咁拎到notebook既人
就要有Account/Password 去login個市民查冊系統
咁就應該無係手
要破解要時間

我覺得實情無咁安全
只係得4個password encrypted MS Excel Files
全個選管會下台啦

你響普通公司做,唔見電腦都死撚梗, 唔見公眾資料既話下台十次都唔夠
其實有心拎資料直接去中旅社拎咪得,你申請回鄉証有哂資料,個堆資料仲多過登記選民,多舊魚

所以應該都係外國勢力偷

仲有有哂個人資料之後,已經check 到個人係咪登記選民,點解要on 99 走去偷兩部電腦咁煩,偷左d 傳媒一定話係大陸做,既然會咁有咩誘因要咁做,睇落應該唔係大陸做

唔係政府層級
重有咩機構會咁做?
我諗唔到
你諗唔諗到
全個選管會下台啦

你響普通公司做,唔見電腦都死撚梗, 唔見公眾資料既話下台十次都唔夠

向來冇人需要負責
好快會有好多種票

利伸:鳩UP

所以應該都係外國勢力偷

唔係政府層級
重有咩機構會咁做?
我諗唔到
你諗唔諗到

外國勢力都可以係外國政府啫
香港作為間諜之都
拎返去研究下邊個係共諜有咩出奇

所以應該都係外國勢力偷

唔係政府層級
重有咩機構會咁做?
我諗唔到
你諗唔諗到

我指係唔似大陸政府,但有機會係賣俾大陸不法機構,之後用黎詐騙勒索,虛做証件
全個選管會下台啦

777:屈辱
無人需要負責

佢地係立左大功之後掉入中聯辦⋯

所以應該都係外國勢力偷

唔係政府層級
重有咩機構會咁做?
我諗唔到
你諗唔諗到

外國勢力都可以係外國政府啫
香港作為間諜之都
拎返去研究下邊個係共諜有咩出奇

美帝一定唔駛偷啦,話唔定坐嚮五角大樓禁個掣就睇晒全個香港政府內部資料
屌真係垃撚圾
已速遞至中南海
全個選管會下台啦

你覺得會咩?
選舉事務處下午在亞洲博覽館內發現遺失2部手提電腦,內載有1,200名選委及全港選民的個人資料,報警求助。一批重案組探員,晚上11時許已進入亞博館5號展館搜證,並不斷向館內天花位置不斷指手劃腳,但探員對事件三緘其口,僅稱會繼續搜查至深夜。

消息稱,選舉處員工上周五將2部電腦放置於一個後備票站的儲物房間內再上鎖,直至今早持匙返回房內,赫見2部電腦「得返個外袋」,四周向員工查問,亦無人得悉2部電腦下落,晚上通知上級報警。案件現交由新界南重案組跟進,列為盜竊處理。

上周五~今早

好多時間喎
選舉處晚上10時許發稿,承認選舉後備場地亞洲國際博覽館內,兩部放在「上鎖」房間的手提電腦懷疑失竊,會全力協助警方調查,並已通報個人資料私隱專員公署。

處方指,該兩部懷疑失竊的電腦,分別載有選委的姓名,以及經加密的全港選民姓名、地址及身分證號碼,但「暫時沒有資料顯示相關資料有外洩」,又稱一向十分謹慎處理選民登記資料,非常重視這些資料的保安,職員均嚴格遵從政府和相關機構,就處理重要個人資料保安的法例、守則和加密要求。

爆門
選委電腦冇加密

你個小圈子選舉帶咁多資料去做乜撚野?
佢地拎資料未必關特首選舉⋯
而係之後既補選同立法會選舉方便"幫"人投票
香港真係痴撚線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞