[now突發]選舉事務處遺失兩部有1200選委資料既電腦

512 回覆
181 Like 2 Dislike
佢載有唧 唔代表無password protected
全個選管會下台啦

你響普通公司做,唔見電腦都死撚梗, 唔見公眾資料既話下台十次都唔夠

政府啲野點可以用common sense去睇
響普通公司做劏房波唔得掂個啲炒左九世啦
呢穫應該係香港開埠以來最大單既私隱資料洩漏事件
中共要呢啲開句聲就有啦
到底邊個有需要偷?
其實有心拎資料直接去中旅社拎咪得,你申請回鄉証有哂資料,個堆資料仲多過登記選民,多舊魚

所以應該都係外國勢力偷

仲有有哂個人資料之後,已經check 到個人係咪登記選民,點解要on 99 走去偷兩部電腦咁煩,偷左d 傳媒一定話係大陸做,既然會咁有咩誘因要咁做,睇落應該唔係大陸做

唔係政府層級
重有咩機構會咁做?
我諗唔到
你諗唔諗到

我指係唔似大陸政府,但有機會係賣俾大陸不法機構,之後用黎詐騙勒索,虛做証件

唔係支那政府做可能性好大
但純粹賣比支那國內既不法機構又太過小題大做,班人一年可以騙到幾多錢?值得花咁大量人力仲要政治風險偷?
個人認為有其他更大目的係背後
馮鏵都真係幾冚家鏟
怕咩呀,要入密碼先開到file 架
全港選民個人資料無證據外洩!

如果係公家野,隻硬碟肯定加密左,要爆password 都唔係一時三刻做到
但奇怪有齊全港市民資料,咪成個DB放左係部機度

一個市民1行
依家全港選民數字 = 3,779,085
http://www.voterregistration.gov.hk/chi/statistic20161.html#1
400百萬不夠

MS Excel Row limit = 1,048,576
https://support.office.com/en-us/article/Excel-specifications-and-limits-1672b34d-7043-467e-8e27-269d656771c3

至少4個MS Excel File就夠放全港選民既Basic Info
英文名/中文名/性別/身份證號碼/出生日期/地址/聯絡電話1/聯絡電話2/...
技術上無困難
唔使Select 100% DB All SQL tables

我估佢地係query左1200個選委資料落excel, 而部電腦可以access全港市民個人資料咋

OK,假如你先係岩既話,就安全D
咁拎到notebook既人
就要有Account/Password 去login個市民查冊系統
咁就應該無係手
要破解要時間

我覺得實情無咁安全
只係得4個password encrypted MS Excel Files

拎到部機都唔會login到個所謂市民查冊系統, 又要set要vpn, 又要login, 由於經vpn, 可能仲要token
其實政府D載有個人資料O既device, 全部有做加密, 唔係咁易爆得開
而且開機第一浸login已經set左policy, 正常試多過大約5次password已經lock account.

申利: CAP IT狗

你同你老細或者ogcio咪咁講囉,實際係點大家都知
認真 可唔可以向政府追討損失
認真 可唔可以向政府追討損失

追返個首期返黎著草都好
仲有一點,知道d資料擺邊
9成9內鬼做
偷得選民資料
下次偷埋d已點/未電選票都其實唔難
好撚恐怖
話說入面應該有加密 唔知要鄰國d it狗用幾多日可以破到呢

中國黑客好似十幾秒破解iphone

香港真係好野
你覺得呢d電腦加密會有幾嚴謹

資料最大用途一係商業推銷,一係用嚟更改選民資料

幫晒現任議員取消選民登記又得,改地址又得
有冇人知政府多數用咩手提電腦,定係會用特製去裝啲敏感嘢
痴撚線政府
"唔見"
等多幾日就自動出番黎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞