[now突發]選舉事務處遺失兩部有1200選委資料既電腦

512 回覆
181 Like 2 Dislike
唉,直接搞番君主制度啦,又要係到扮民主人人有選票,去到票站先發現自己張票被人用左
我覺得半年後就有一啲全新嘅騙局出嚟。
比起順風,公安呢啲更加真實,
更加容易令人上當。
等睇屈鳩泛民偷

香土班人講緊比美國FBI CIA偷

講真,比美國偷呢個個可能性一定大過大陸。同埋唔一定係政府,私人企業偷個誘因仲大,試諗下我可以用D資料sort 到幾多野出黎,可以知道一個好detail 同exact 既年齡性別分佈已經幫到我做好多商業決定。

咁使咩偷wo
出個價比支那班人,大把人爭住賣啦

俾財仔、大集團都爭住買啦

偷到咁揚太低手

唔多信美帝做

所以我會估係私人機構做多D,至少係動機上會有直接既得益。

私人機構有咩得益??投票意向可以點賺錢?

同風險比??

點睇都係支共放內鬼做啦

講真,比美國偷呢個個可能性一定大過大陸。同埋唔一定係政府,私人企業偷個誘因仲大,試諗下我可以用D資料sort 到幾多野出黎,可以知道一個好detail 同exact 既年齡性別分佈已經幫到我做好多商業決定。

咁使咩偷wo

偷到咁揚太低手

唔多信美帝做

同風險比??

點睇都係支共放內鬼做啦

私人機構駛冒咁大風險偷咩on9
同埋d資料加左密
普通人偷到都開唔到
唔係save 落個excel 咁on9 下話

唔係重可以點呀 啊哥
你去立法會投票 咪又係一大個表 畀人劃劃劃架姐

拿我咁睇︰

Save落Excel 不足為奇
我覺得某大集團 直接派人偷全港選民資料
用來製造假證件 搵人冒充選民 代為投票 不足為奇
Why Now? 遲下又新東補選,準備岩架喇!
揀定影武者,印假身份證,差唔多

到時立法會補選,投票時站內主任問你拎身份證 你拎得出
佢對住個表劃一劃
個戲子又睇落差唔多樣
主任都唔會細心check容貌,
OK搞掂,你可以入去投票喇
投完,走得

到本尊出現投票,嘩畀人投左既!?
無問題,投多次,大不了cancel前面第1次
但好多長者本尊唔出現,所以不會大量拆穿
又捉唔到影武者,影武者根本無罪責,一早過左關返左去啦

任務完成
可以操縱結果

之前可能要靠長者畀資料地區大黨議員 集團先有data去冒
依家成個Excel一氣過 18歲到100歲既人既data都有 大把data去冒 不止長者

集團醒目啊

第一張票入咗票箱,可以點CANCEL?

咁大篇紅字文 好似真一樣
政府野雖然流
但都唔係吹到用excel 裝全港市民資料,仲要有人信
點解連登質素可以咁低
等睇屈鳩泛民偷

咁使咩偷wo

偷到咁揚太低手

唔多信美帝做

同風險比??

點睇都係支共放內鬼做啦

你到底知唔知部電腦有咩資料?

咁使咩偷wo

偷到咁揚太低手

唔多信美帝做

同風險比??

點睇都係支共放內鬼做啦

私人機構駛冒咁大風險偷咩on9
同埋d資料加左密
普通人偷到都開唔到

無follow呢單嘢添,有報導話加密咗?
其實真係好奇怪...

過左成日政府無人出過聲⋯
議員又無做野⋯正常開個緊急會議都要啦
上網睇係因為有件更加重要既野唔見左 先搞壇咁既野出黎轉移視線 有無人知道相關消息
等睇屈鳩泛民偷

咁使咩偷wo

偷到咁揚太低手

唔多信美帝做

同風險比??

點睇都係支共放內鬼做啦

你到底知唔知部電腦有咩資料?

"另一部有全港378萬選民的個人資料,包括:姓名、身分證號碼、住址。"

私人機構可以用黎做咩??

marketing, cool call 之類?

係有用, 但自己9打都得啦

哩啲資料其實有其他途徑攞, 當然冇咁多, 但洗唔洗咁主動挑政府機呀?

任何地方任何公司, 咁搞政府俾人知一以後冇運行

仲要放內鬼滲入, 知道哂架步咁?

除左支共有咩組織有咁大動機同能力做??
上網睇係因為有件更加重要既野唔見左 先搞壇咁既野出黎轉移視線 有無人知道相關消息

Link/source?
咁撚多打手跳晒出來話唔係支那做
就知肯定係支那做啦

因為支那唔需要咁做
黨中央一call, 班奴才on hand 送上去都得啦
使搞咁多野仲要偷到咁揚?
終於有議員做野啦!

【個人資料失竊】昨天選舉事務處發現載有特首選委及全港選民個人資料的兩部手提電腦懷疑失竊,實在令人擔心市民的敏感資料被盜用,我今天已向立法會主席要求就事件作緊急質詢。市民亦可去選管會網頁查查自己的資料或選區有否被改動,保障自己!

另見:
Charles Mok 莫乃光 就選委及選民個人資料懷疑失竊事件去信政制及內地事務局全文: bit.ly/2o4hVdA
其實可以用特權法去查選舉事務處

特權法好似要 1/2 議員通過⋯

不過查完都要成年⋯

宜家仲要有人講過補救方法

佢地只係識話查緊⋯唔識同步進行

無人理D資料外洩左會點
唔係save 落個excel 咁on9 下話

唔係重可以點呀 啊哥
你去立法會投票 咪又係一大個表 畀人劃劃劃架姐

拿我咁睇︰

Save落Excel 不足為奇
我覺得某大集團 直接派人偷全港選民資料
用來製造假證件 搵人冒充選民 代為投票 不足為奇
Why Now? 遲下又新東補選,準備岩架喇!
揀定影武者,印假身份證,差唔多

到時立法會補選,投票時站內主任問你拎身份證 你拎得出
佢對住個表劃一劃
個戲子又睇落差唔多樣
主任都唔會細心check容貌,
OK搞掂,你可以入去投票喇
投完,走得

到本尊出現投票,嘩畀人投左既!?
無問題,投多次,大不了cancel前面第1次
但好多長者本尊唔出現,所以不會大量拆穿
又捉唔到影武者,影武者根本無罪責,一早過左關返左去啦

任務完成
可以操縱結果

之前可能要靠長者畀資料地區大黨議員 集團先有data去冒
依家成個Excel一氣過 18歲到100歲既人既data都有 大把data去冒 不止長者

集團醒目啊

第一張票入咗票箱,可以點CANCEL?

咁大篇紅字文 好似真一樣
政府野雖然流
但都唔係吹到用excel 裝全港市民資料,仲要有人信
點解連登質素可以咁低

之前夠冇人信政府可以咁比人偷走部電腦
仲要有晒咁多市民資料啦
點解成日連登前連登後既人質素可以咁低

一部手提電腦要用幾耐先可以打開呢個裝住幾百萬人資料既excel file
明明咁大單野
但個POST竟然一日都推唔爆
其實真係好奇怪...

過左成日政府無人出過聲⋯
議員又無做野⋯正常開個緊急會議都要啦

大鑊到唔知點做好,依家周圍問緊意見
明明咁大單野
但個POST竟然一日都推唔爆

咪係,唔好怪政府唔交待啦,連登仔自己都唔撚理

特權法好似要 1/2 議員通過⋯

不過查完都要成年⋯

宜家仲要有人講過補救方法

佢地只係識話查緊⋯唔識同步進行

無人理D資料外洩左會點

銀行應該私下已經搵緊政府啦,政府點都要搞掂佢哋先
From 雲海 fb

首先多謝選舉事務處有同事回覆我電話!(因為知道有些傳媒收不到回覆)不過,情況也沒有太大分別;因為相關同事可以答嘅嘢係無!無法解釋為何多重保安系統下可以「失竊」!無法解釋為何星期一早上才被同事發現!……當然無法解釋最不可思議為何需要三百七十萬選民資料上載並放在後備場地保安室啦!而出事的,應該是處方內的「選舉組」。不過,我問多咗一樣嘢!由於一刹那,全港市民對選舉事務處保護市民私隱信任度歸0,市民有沒有權取消選民資料登記呢?!處方答我有,確實存在如此「退出機制」!市民可直接向處方主動提出,經處方聯絡伸請人核實身份後,便會履行註銷!我半說笑向處方同事說:「估唔到幾十年來我鼓勵人登記做選民,今日要教人如何註銷!」至今處方仍未公開交待及無記者招待會,我對選舉事務處保安信任度徹底崩潰!
ps.無人迫你註銷,我只提供一可能性!
快d取消做選民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞