[now突發]選舉事務處遺失兩部有1200選委資料既電腦

512 回覆
181 Like 2 Dislike
公署又表示,留意到當中可能涉及的個人資料數量頗大,因此會就事件展開循規審查,同時建議選舉事務處盡快澄清事件的具體內容,並適當地通知涉事人士

點撚樣叫適當地?點解仲未有人通知我?
我係選民喎,如果我唔上網又唔睇新聞,咁咪唔會知件事

選 舉 事 務 處
聯絡我們
電 郵 : reoenq@reo.gov.hk
傳 真 : (852) 2827 4644
電 話 : (852) 2891 1001
地 址 : 總 選 舉 事 務 主 任 , 選 舉 事 務 處 , 香 港 灣 仔 港 灣 道 25 號 海 港 中 心 10 樓
怕咩呀,要入密碼先開到file 架
全港選民個人資料無證據外洩!

拎到機 慢慢爆有幾難

Apple 果d 係撞夠唔知幾多次就會self-destroyed
但我唔認為政府既it 有咁高水平
正常處理機密資料唔會一部device 會access 晒全部資料。同埋有幾重加密。
但係經過HA唔見usb單野 ,同埋前排選舉主任拎票返屋企後,我唔覺得佢地會咁做。

拎到機 慢慢爆有幾難

Apple 果d 係撞夠唔知幾多次就會self-destroyed
但我唔認為政府既it 有咁高水平

愛國梗係用Lenovo架啦

如果係公家野,隻硬碟肯定加密左,要爆password 都唔係一時三刻做到
但奇怪有齊全港市民資料,咪成個DB放左係部機度

一個市民1行
依家全港選民數字 = 3,779,085
http://www.voterregistration.gov.hk/chi/statistic20161.html#1
400百萬不夠

MS Excel Row limit = 1,048,576
https://support.office.com/en-us/article/Excel-specifications-and-limits-1672b34d-7043-467e-8e27-269d656771c3

至少4個MS Excel File就夠放全港選民既Basic Info
英文名/中文名/性別/身份證號碼/出生日期/地址/聯絡電話1/聯絡電話2/...
技術上無困難
唔使Select 100% DB All SQL tables
最大機會係睇下邊d登記左做選民而又少投票果d

下次幫佢投

翻睇邊個投反對黨果d算罷啦

共產黨都係向前看的

呢個幾有可能
選委資料=秋後算賬
全港選民資料=香港準備有普選??

佢知道左選委資料
唔等於佢知道張票邊個投WO
BTW, 呢單野有內鬼先做到, 共產黨掌握哂全香港人資料都唔係今日先知, 換言之隻"鬼" 唔係志在幫共產黨拎/偷資料
幾個可能性:
1. 隻"鬼"唔係共產黨既人
2. 做既人有其他目的, E.G. 借機強推QFID, 全民監視

都話果日連張寫屌字既選票都scan左落電腦囉
特首選票呢d野政府點會唔留底?

OK假設你scan左張票。
可以點去check邊個投左?
你諗住睇Scanned copy上有無指紋?

淨係筆跡都驗到好多野

on9少陣啦 筆乜撚野跡呀

痴撚線
得個人資料點清算?要知777係乜水應該係偷票箱

如果兩樣野都有呢
選委資料=秋後算賬
全港選民資料=香港準備有普選??

佢知道左選委資料
唔等於佢知道張票邊個投WO
BTW, 呢單野有內鬼先做到, 共產黨掌握哂全香港人資料都唔係今日先知, 換言之隻"鬼" 唔係志在幫共產黨拎/偷資料
幾個可能性:
1. 隻"鬼"唔係共產黨既人
2. 做既人有其他目的, E.G. 借機強推QFID, 全民監視

都話果日連張寫屌字既選票都scan左落電腦囉
特首選票呢d野政府點會唔留底?

OK假設你scan左張票。
可以點去check邊個投左?
你諗住睇Scanned copy上有無指紋?

淨係筆跡都驗到好多野

on9少陣啦 筆乜撚野跡呀

痴撚線

成班傻西
777基本上成個保共派All in咁滯啦
仲有乜好查
其實有心拎資料直接去中旅社拎咪得,你申請回鄉証有哂資料,個堆資料仲多過登記選民,多舊魚
一早叫政府用 linux 啦
user home 加密
其實有心拎資料直接去中旅社拎咪得,你申請回鄉証有哂資料,個堆資料仲多過登記選民,多舊魚

所以應該都係外國勢力偷
以後有人幫手票投建制了

如果係公家野,隻硬碟肯定加密左,要爆password 都唔係一時三刻做到
但奇怪有齊全港市民資料,咪成個DB放左係部機度

樓上話放excel ...
咁應該係好撚多個好撚大ge excel

excel好似無幾百萬行

ex 咩 cel , plain text 都得啦
聽日事但拎兩部電腦出黎就話搵返第二日咩事都無

1-2/3:4;5(6)7$8&9@0"

政府新聞網 24 mins ·
【懷疑失竊】選舉事務處發現兩部放喺特首選舉後備場地亞洲國際博覽館嘅手提電腦唔見咗,已經報警;暫時冇資料外洩。
https://www.facebook.com/govnews.hk/posts/1889899414566106

部電腦都唔見咗, 但政府居然可以知道 "暫時冇資料外洩"

只係內洩
會唔會比人發現我登記假電話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞